News

Câte plecări din țară a avut președintele Iohannis în ultima lună! Cum explică Administrația Prezidențială vizita din Egipt în plină criză guvernamentală

Câte plecări din țară a avut președintele Klaus Iohannis în ultima lună, o lună în care România a traversat o adevărată criză guvernamentală
27.10.2021 | 12:06
Cate plecari din tara a avut presedintele Iohannis in ultima luna Cum explica Administratia Prezidentiala vizita din Egipt in plina criza guvernamentala
Klaus Iohannis a avut mai multe deplasări internaționale în ultima lună. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a fost pus la zid în primul mandat de președinte pentru desele plecări din țară. A urmat o campanie electorală în care PSD-ul a bătut monedă chiar pe acest obicei. Viorica Dăncilă nu a avut însă șanse împotriva lui Iohannis care a câștigat un al doilea mandat fără prea mari probleme.

Pandemia de coronavirus a schimbat însă din temelii întreaga lume. Nu și dorința președintelui de plimbare, acuză contestatarii politici care îl pun la zid pe șeful de stat.

ADVERTISEMENT

Câte plecări din țară a avut Klaus Iohannis în ultima lună!

Astfel, în ultima lună, Klaus Iohannis nu a părut prea impresionat de criza guvernamentală din țară și a participat la mai multe evenimente desfășurate în străinătate.

Demiterea lui Florin Cîțu, consultările cu partidele și desemnarea lui Dacian Cioloș au avut loc printre ieșirile din țară ale președintelui. De asemenea, a doua serie de discuții cu formațiunile politice și desemnarea lui Nicolae Ciucă s-au petrecut între plecări din România.

ADVERTISEMENT

Mai exact, pe 1 octombrie, în debutul lunii, Klaus Iohannis a fost în Germania, la Aachen, unde a participat la Forumul European Carol cel Mare.

Patru zile mai târziu, pe 5 octombrie, șeful statului a mers la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest de la Brdo, Slovenia. Era ziua în care România rămânea fără guvern în plină pandemie și cu o explozie a numărului de cazuri.

ADVERTISEMENT

Țara fără guvern, președintele în deplasare

Împotriva lui Florin Cîțu au votat 281 de parlamentari, cu unul mai mult decât suma deputaților și senatorilor PSD, USR-PLUS și AUR. Fără Executiv, România a rămas în derivă, dar șeful statului a chemat partidele la consultări abia pe 11 octombrie.

După ce l-a desemnat pe Dacian Cioloș, a plecat la Forumul dedicat Comemorării Holocaustului și Combaterii Antisemitismului, forum care a avut loc la Malmo.

ADVERTISEMENT

Pe 20 octombrie când România înregistra record după record negativ în lupta anti COVID-19, Klaus Iohannis a solicitat o ședință de lucru privind gestionarea epidemiei de coronavirus. La ședință au participat premieruld emis Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Educației, Sorin-Mihai Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiță.

O zi mai târziu, după o nouă serie de consultări cu partidele, Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European.

Pe 27 octombrie, România este în continuare fără Executiv și al doilea premier desemnat, Nicolae Ciucă departe de o susținere pentru formarea unui guvern. Cu toate acestea, Klaus Iohannis a plecat într-o vizită de stat în Republica Arabă Egipt

Cum explică Administrația Prezidențială vizita din Egipt în plină criză guvernamentală

Condus de controversatul Abdel Fattah El-Sisi, Egiptul a devenit încet, dar sigur unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României. Acesta pare a fi și mesajul Administrației Prezidențiale la vizita președintelui.

Instituția a transmis că plecarea lui Klaus Iohannis în statul nord-african a venit ca răspuns la întrevederea de la București, întrevedere care a avut loc în urmă cu doi ani de zile.

De remarcat că președintele României l-a primit atunci cu onoruri militare pe omologul său, în ciuda faptului că acesta este considerat de mai multe organizații pentru protecția drepturilor omului drept un adevărat dictator.

ADVERTISEMENT