News

Câte proiecte legislative a elaborat Crin Antonescu. Bilanțul celor șase mandate de parlamentar

Crin Antonescu, candidatul susținut de coaliția PNL-PSD-UDMR la alegerile prezidențiale, are în spate o lungă carieră în Parlamentul României
31.12.2024 | 13:02
Cate proiecte legislative a elaborat Crin Antonescu Bilantul celor sase mandate de parlamentar
Fostul lider liberal este autorul a mai puțin de zece legi în șase mandate. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fostul președinte PNL, ales în anul 2009 la conducerea partidului, pare să fie alegerea partidelor de la guvernare, PSD, PNL și UDMR, pentru alegerile prezidențiale din primăvara anului 2025. Crin Antonescu revine astfel în viața politică la zece ani după ce a pierdut șefia partidului în fața lui Klaus Iohannis și la opt ani distanță după ce și-a încheiat ultimul mandat de senator în anul 2016. Fostul lider liberal își încheia atunci cariera politică cu șase mandate de parlamentar.

Șase mandate în Parlamentul României

La doar 33 de ani, Crin Antonescu era ales în anul 1992 pe listele Convenției Democratice Române pentru un mandat de deputat. Avea să fie un mandat în care a activat în Comisia pentru învățământ și pe care avea să-l termine ca independent.

ADVERTISEMENT

Din păcate site-ul Camerei Deputaților nu a păstrat evidența activității parlamentare din acest prim mandat, pentru că în dreptul deputatului Crin Antonescu nu figurează nicio activitate. Ce-i drept a fost și perioada în care Convenția Democratică s-a aflat în opoziție, ceea ce ar putea constitui o justificare pentru lipsa de activitate a deputatului PNL.

Lucrurile nu aveau să se schimbe radical în următoarea legislatură, 1996-200, atunci când CDR avea să preia puterea pentru prima oară în fața social-democraților lui Ion Iliescu. În acești patru ani, Crin Antonescu avea să fie inițiatorul unui singur proiect legislativ, de fapt co-inițiator, alături de un alt deputat liberal, ce a vizat o serie de modificări la legea pensiilor pentru agricultori.

ADVERTISEMENT

Inițiativa legislativă în cauză, pusă în dezbatere în 1998, avea să primească avize negative de la comisiile parlamentare și să fie respinsă, definitiv, în anul 2001. Practic, în primii opt ani de activitate în Parlament avem o singură inițiativă legislativă, și aceea respinsă.

Șase legi promulgate în următorii 8 ani ca deputat

În al treilea mandat de deputat, între 2000 și 2004, Crin Antonescu face parte din nou din Comisia pentru învățământ, are zece interpelări și ia cuvântul de 22 de ori în ședințele Camerei. În aceeași perioadă, alături de colegii liberali, este autorul a 14 inițiative legislative, patru dintre acestea devenind legi.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat că una dintre acestea a fost legea pentru modificarea Constituției din 2003, pentru aderarea României la UE, inițiativă legislativă susținută de majoritatea partidelor. O altă inițiativă care a devenit lege a vizat o serie de modificări la Legea Sportului, inițiativă introdusă, de asemenea, cu susținerea parlamentarilor puterii, printre care și Ion Iliescu. Din 2002, Antonescu a fost liderul grupului liberalilor de la Cameră.

În următorul mandat de deputat, Crin Antonescu semnează, alături de colegii liberali, 17 inițiative legislative, dintre care doar 2 devin lege, dintre care una a vizat înființarea Institului de Drept Public. Este perioada în care la Cotroceni se afla președintele Băsescu, iar multe dintre inițiativele legislative respinse au vizat funcționarea SRI, SIE și statul ofițerilor de informații, accentul fiind pus pe limitarea implicării SRI-ului în anchetele penale.

ADVERTISEMENT

Din această legislatură avea să activeze în Comisia pentru afaceri externe.

Trei legi promulgate ca senator

Între 2008 și 2016 Crin Antonescu și-a îndeplinit ultimele două mandate de parlamentar, de această dată în calitate de senator. În primul mandat, cel încheiat în anul 2012, Crin Antonescu a inițiat 15 propuneri legislative, fără ca vreuna dintre acestea să devină lege. A avut însă 31 de luări de cuvânt și a semnat 9 moțiuni de cenzură. Din data de 3 iulie a îndeplinit și funcția de președinte al senatului.

În ultimul mandat de senator, în care a ocupat în continuare șefia Senatului până în martie 2014, a avut opt propuneri legislative, dintre care trei au fost promulgate ca legi. Una dintre cele trei inițiative care a devenit lege a vizat abrogarea din codul penal a incriminării „presiunilor asupra justiției” – declarațiile neadevărate făcute pe durata unei proceduri judiciare cu privire la săvârșirea de către judecător sau procurori a unor infracțiuni sau abateri disciplinare grave. O altă inițiativă legislativă a vizat conferirea titlului onorific de Erou Martir lui Avram Iancu.

În concluzie, în cele șase mandate de parlamentar, patru ca deputat și două ca senator, Crin Antonescu a semnat 55 de propuneri legislative, dintre care doar nouă au fost votate și promulgate ca legi.

ADVERTISEMENT