Sarmale și cozonac – două dintre ingredientele principale de pe mesele de Crăciun, ne fac cu ochiul în fiecare an. Ce spune Mihaela Bilic despre amestecul de orez și carne tocată în foi de varză, originar din Turcia?
Câte sarmale e bine să mâncăm la o masă și cât de neprietenoase sunt acestea cu silueta? Nutriționista Mihaela Bilic a explicat de ce sunt cu adevărat bune preparatele, ba chiar le consideră destul de dietetice.
În primul rând, o porție de sarmale asigură necesarul necesar de probiotice (din varza murată), carbohidrați (din orez) și grăsime și proteine din carne. Cu alte cuvinte, sărmăluțele au cam tot ce i-ar trebui organismului pentru a funcționa cum trebuie.
Când vine vorba despre consumul lor, Mihaela Bilic spune că există anumite indicații. Acestea pornesc chiar de la felul în care sunt făcute: nu în ulei, ci mai degrabă la abur, înăbușite în suc de roșii sau borș. De asemenea, recomandă e și pregătirea lor la cuptor.
„Sarmalele sunt un amestec echilibrat de carne tocată, varză murată și orez, totul fiert sau gătit la cuptor. Totul e sănătos și dietetic, asta dacă am fost zgârciți cu grăsimea.
La asta adăugăm aportul de probiotice din fermentația lactică, efectul detox asigurat de varză, aportul de fibre și vitamina C plus accelerarea metabolismului dacă le mâncăm cu ardei iute”, explică Mihaela Bilic pentru Știrile PRO TV.
Nutriționista completează cu faptul că acestea pot fi mâncare și a doua sau a treia zi, ba chiar sunt mai bine atunci.
Potrivit doctorului în nutriție, porția corectă este de trei-patru sarmale la o masă. Le putem acompania cu o lingură de smântână și puțină mămăliguță. Avem, așadar, o masă ideală, fără mari bătăi de cap în legătură cu silueta noastră ori calitatea mâncării.
Totodată, Mihaela Bilic recomandă tocarea cărnii acasă și evitarea cumpăratului cărnii gata tocate, asta pentru a evita un exces de grăsime.