News

Câte școli cu toalete în curte există în România? Nici măcar Avocatul Poporului, Renate Weber, nu are răspunsul!

29.08.2019 | 11:09
Cate scoli cu toalete in curte exista in Romania Nici macar Avocatul Poporului Renate Weber nu are raspunsul

De luni într-o săptămână începe un nou an școlar iar condițiile de trai pentru elevi sunt la fel de mizere. în urmă cu câteva zile oficialii Inspectoratului Școlar din județul Suceava arătau că doar un sfert dintre școlile care ar fi avut acces la bani pentru modernizarea unităților sanitare au reușit să și facă acest lucru. Însă o statistică la nivel national este greu de aflat, chiar și pentru Avocatul Poporului, Renate Weber, care a cerut o statistică de mai bine de o lună și nu a primit niciun răspuns.

Avocatul Poporului nu a primit niciun răspuns din partea inspectoratelor școlare cu privire la situația toaletelor

Renate Weber a vorbit despre problema toaletelor din curțile școlilor și a susținut că nu există o situație exactă a acestora:  „Un caz care a fost foarte bine cunoscut în România şi care a stârnit revoltă a fost al acelui copilaş care a decedat pentru că a alunecat într-o fosă din curtea unei şcoli. Plecând de la acel caz, în care s-a constatat că nu era vorba nici de neglijenţa părinţilor – că nu părinţii erau acolo problema – şi văzând că se va apropia începutul anului şcolar, încă de acum o lună de zile, cred, am adresat către toate inspectoratele judeţene o solicitare să ne spună în câte dintre şcolile din comune, din localităţi micuţe, mai există astfel de WC-uri în fundul curţii.

Vă vine sau nu să credeţi, nu am primit încă niciun răspuns şi a trecut mai bine de o lună. Ce putem face într-o astfel de situaţie este doar să ne ducem să mai trimitem o dată aceste adrese şi, evident, să sesizăm şi ministrul Educaţiei, dar aţi văzut că şi acolo a existat ceva fluctuaţie în ceea ce priveşte persoana ministrului”, a precizat Renate Weber.

Câte școli cu toalete în curte există în România
Câte școli cu toalete în curte există în România? Nici Avocatul Poporului, Renate Weber, nu are răspunsul *foto: news.ro

Renate Weber vrea o discuție cu ministerul Educației pentru a discuta situația școlilor cu toaletă în curte

Renate Weber a anunțat că va discuta pe această team și cu reprezentanții de la Educație, întrucât anul şcolar va începe în curând: „O să revenim şi la ei şi chiar o să ne ducem la Ministerul Educaţiei să discutăm. Adică, nu se poate… Începe anul şcolar îndată şi mă gândesc că, dacă noi nu ştim în acest moment situaţia, s-ar putea să nu fie cunoscută nici la nivelul ministerului. Nu ştiu, poate că dânşii o cunosc. Noi am preferat să avem discuţiile direct cu inspectoratele, dar va trebui să mergem şi pe latura cealaltă”, a spus Avocatul Poporului.

Așadar, un număr exact al școlilor fără toalete din România este foarte greu de aproximat. Ultima dată oficială vine de la fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, care spunea în februarie că: „La începutul anului 2018, erau 2.600 de școli cu toaletă în curte, diferența dintre 1.460 și 2.600 a fost prinsă în programele PNDL I și II. Ca urmare ne-au mai rămas acestea, pentru care, din fericire, avem bani în buget, așa încât sper să fie ultima dată când discutăm despre acest subiect”. Era vorba de PNDL II care prevedea o investiție de 70 de milioane de lei în acest domeniu. Investiție care, iată, nu știm dacă a dat rezultate sau nu.