News

Câte spitale au fost construite în România după Revoluție! Statistică neagră

02.02.2021 | 17:54
Cate spitale au fost construite in Romania dupa Revolutie Statistica neagra
Clasa politică a fost aspru criticată pentru lipsa spitalelor din România. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune câte spitale au fost construite în România după momentul decembrie 1989 atunci când a avut loc Revoluția în țară! Concret, vorbim despre o statistică neagră a Ministerului Sănătății și a autorităților locale. Prea puține unități au devenit funcționale și în tot acest timp s-a mers mai degrabă pe reparații aduse spitalelor deja existente.

Nu o dată, acestea și-au dovedit însă vechimea și și-au arătat limitele. Tragedia de la Colectiv a scos la iveală numeroase nereguli și a prezentat societății, negru pe alb, adevăruri nespuse, dar care zăceau pe holurile unităților medicale.

ADVERTISEMENT

A urmat o guvernare tehnocrată asigurată de Dacian Cioloș, dar cu sprijin social democrat, apoi victoria lui Liviu Dragnea care a promis 8 spitale regionale în campania electorală și a livrat 3 guverne sub semnătură PSD. După o moțiune de cenzură și alte alegeri, liberalii au trecut la putere, însă dramele din spitale nu s-au oprit.

Câte spitale au fost construite în România după decembrie 1989!

Din contră, au urmat și alte incendii și situații care au șocat pur și simplu societatea. România și-a contabilizat morții din spitale cu o viteză amețitoare și pandemia de coronavirus a arătat și ea că sistemul medical trebuie regândit din temelii, începând chiar cu construcția de noi spitale.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

Între timp, oamenii n-au mai rezistat și au început să strângă în jurul unor asociații sau au răspuns prezent chemării unor vedete și donațiile au cunoscut o creștere importantă. Disperați, românii s-au apucat să-și construiască singuri spitale și să spere că pot limita proporțiile catastrofei.

Dacă ne raportăm la reușitele clasei politice, din acest punct de vedere, enumerarea se termină destul de repede. Primul spital construit de Guvernul României după evenimentul sângeros din decembrie 1989 a fost ridicat la Iași.

ADVERTISEMENT

Guvernul Văcăroiu, primul care pune bazele unui spital nou-nouț

Pus la zid de multe ori pentru diferite probleme, Executivul condus de Nicolae Văcăroiu a avut meritul de a decide, în 1996, construirea unui spital de urgență în acest oraș. La zece ani distanță, mai exact în 2006, spitalul avea să fie transformat în Institutul Regional de Oncologie Iași și s-a luat decizia finalizării construcției.

În 2009, atenție, deși nu era gata, institutul a trecut în subordinea Ministerului Sănătății. Acesta a fost finanţat integral din venituri proprii din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

De remarcat că investiția pentru Institutul Regional de Oncologie Iași s-a ridicat la 75.361.280 euro, banii fiind alocați de Ministerul  Sănătății.

Institutul Regional de Oncologie Iași și-a deschis oficial porțile din data de 25 martie 2012 și a propus 300 de paturi pe secțiile clinice. Mai mult de atât, unitatea medicală a avut încorporat și un spațiu hotelier pentru pacienți și un centru de cercetare.

Mioveni, spitalul inaugurat în 2019

Al doilea spital care funcționează și primește pacienți și care a fost construit de la zero este unitatea municipală din Mioveni. Aceasta a fost inaugurată în septembrie 2019 în prezența premierului de atunci Viorica Dăncilă care nu a ezitat şi a făcut o adevărată baie de mulţime.

Sursa foto – facebook

Spitalul a fost ridicat pe 6 etaje și are o capacitate de 250 de paturi fiind finanțat din fonduri guvernamentale. Acesta a costat 293.132.623,74 lei, bani proveniți de la bugetul local al orașului Mioveni. De asemenea, unitatea medicală a mai primit 93.678.096 lei de la bugetul de stat, prin Programului Naţional de Dezvoltare Locală II.

Spitalul din Fălticeni, aproape funcțional

Există și un al treilea spital pe care clasa politică l-ar putea trece pe listă, dar finalizarea acestuia întârzie. Proiectul pentru construirea Spitalului Municipal Fălticeni a început în anul 1991, însă a fost oprit în anul 2000 din lipsă de fonduri.

Sursa foto – facebook

După aproape un deceniu de schimburi de replici, Spitalul Municipal Fălticeni a fost transferat din administrația Ministerului Sănătății în administrația Consiliului Local Fălticeni. În baza Legii 95/2006 Spitalul Municipal Fălticeni a primit mai multe finanțări din partea Ministerului Sănătății.

Cel puțin între anii 2015 și 2019, Ministerul Sănătății a alocat prin Direcția de Sănătate Suceava mai multe sume de bani pentru acest spital. Potrivit unui comunicatul din 25 martie 2020, Ministerul Sănătății a mai alocat 5.000.000 de lei pentru continuarea investițiilor și dotarea noului spital Municipal din Fălticeni.

Două extinderi de spital, două panglici marca Gabriela Firea

Dacă ne raportăm la extinderi, atunci trebuie să știți că două spitale din București au avut parte de schimbări față de cum au fost lăsate ele de administrația comunistă.

Mai exact, pe finalul anului 2012, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Capitală anunța începerea unor proiecte de extindere, fiind vizate Spitalului „Foișor” și Spitalului de copii Dr. Victor Gomoiu. Pentru prima unitate urmau să fie adăugate 4 corpuri noi de clădire.

Sursa foto – facebook

Lucrările au început în luna martie 2013 pe vremea primarului Sorin Oprescu. Construcția a fost finalizată în decembrie 2017 și inaugurată de Gabriela Firea. Noul corp al Spitalului de copii Victor Gomoiu din București a însemnat o extensie de 6 etaje a vechii clădiri, proiect căruia tot fostul edil i-a tăiat panglica.

Interesant este că ambele proiecte, Foișor și Gomoiu, au primit finanțări din fonduri europene, fiind vorba, în total, de câteva milioane de euro bune.

Corp nou la Craiova

De asemenea, la Craiova, Lia Olguța Vasilescu a pus bazele unui corp nou pentru Spitalul Municipal Filantropia pe vremea când era primar. Ambulatoriul unității avea să fie inaugurat în septembrie 2017 atunci când aceasta era ministru al Muncii.

Și aici se încheie reușitele clasei politice din România, indiferent de culoarea ei politică. După mai bine de 30 de ani de la Revoluție, infinite schimbări de Executiv și alianțe, spitalele ridicate se pot număra pe degetele unei singure mâini. Și, din păcate, multe ar rămâne fără unitate repartizată.

ADVERTISEMENT