News

Câte vaccinuri pentru variola maimuței va primi România după primul caz raportat în țară. Anunțul lui Alexandru Rafila

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni că România va primi ”în jur de 2.500 de doze de vaccin” împotriva variolei. Anunțul vine după raportarea primului caz de variola maimuței în țară.
13.06.2022 | 21:45
Cate vaccinuri pentru variola maimutei va primi Romania dupa primul caz raportat in tara Anuntul lui Alexandru Rafila
Rafila a spus că România va primi ”în jur de 2.500 de doze de vaccin” împotriva variolei. Foto: https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii
ADVERTISEMENT

La puțin timp după confirmarea primului caza de variola maimuței în România, Alexandru Rafila a subliniat că țara noastră va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei.

Cum se pregătește România pentru variola maimuței

Asta se va întâmpla când Comisia Europeană va finaliza achiziția. Amintim că în prezent nu există un vaccin pentru variola maimuței, ci doar pentru variolă.

ADVERTISEMENT

Când finalizează achiziția CE. Primim o cotă parte. În jur de 2.500 de doze. Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată”, a precizat ministrul sănătății, conform Antena 3.

Anunțul lui Rafila vine în contextul în care oficialii din Uniunea Europeană au anunțat la 27 mai că pregătesc achiziţii de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei.

ADVERTISEMENT

Revenind la primul caz de variolă a maimuței din România, trebuie spus că în prim-plan este un bărbat de 26 de ani din București. Odată diagnosticat, pacientul a fost internat în spital şi se află în stare bună.

Pacientul diagnosticat cu variola maimuței este izolat

Boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa unde există numeroase cazuri de infecţie cu variola maimuţei”, au informat reprezentanții Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

În luna mai au mai fost înregistrate două suspiciuni de infectare cu variola maimuţei. Este vorba despre o femeie de 43 de ani din Rădăuţi şi despre un cetăţean român internat la un spital din Atena (Grecia). Din fericire, ambele cazuri au fost infirmate ulterior, fiind vorba doar despre infectări cu varicelă. În acest context, este important de subliniat că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane.

Trasmiterea necesită un contact apropiat, având în vedere că virusul intră în organism prin piele sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură, dar şi prin fluide corporale.

ADVERTISEMENT

Duminică, experții de la OMS au transmis că 780 de cazuri de variolă a maimuţei au fost confirmate în 27 de ţări non-endemice, context în care s-a repetat că riscul sanitar la nivel mondial este moderat.

 

ADVERTISEMENT