News

Câte victime ar putea face valul 4 în România. Riscurile pentru populaţia nevaccinată sunt uriaşe

Valul 4 al epidemiei de coronavirus în România se anunță devastator în condițiile în care rata de imunitate colectivă anunțată oficial este de numai 44%.
20.07.2021 | 18:30
Cate victime ar putea face valul 4 in Romania Riscurile pentru populatia nevaccinata sunt uriase
ADVERTISEMENT

La un nivel de numai 44% din populație protejată împotriva bolii în momentul de față, noul val de infectări anticipat pentru toamnă de către specialiști, va avea un bazin de răspândire a bolii foarte amplu.

Dacă rata de infectare și cea a deceselor din România, calculate de la începutul pandemiei încoace, se mențin și în valul 4, numărul victimelor pe care le va face coronavirusul ar putea să crească cu încă aproape 19.000.

ADVERTISEMENT

Preconizatul bilanț din viitorul apropiat poate fi mai mare sau mic, în funcție de mai multe variabile: durata imunității la cei deja imunizați, transmisibilitatea mai ridicată a variantei Delta a SARS-CoV-2 și altele.

Ponderea populației protejate, cu mult sub ținta stabilită

Specialiștii estimează că procentajul populației imunizate necesar pentru ca transmiterea comunitară a Covid-19 să fie stopată este de cel puțin 60%, majoritatea estimărilor indicând însă un procentaj de 70%. Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, că la noi procentul este de numai 44%.

ADVERTISEMENT

Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane. Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19, cumulat cu trecerea prin boală şi vaccinare, este estimat la circa 44%”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferință susținută la Palatul Victoria.

Dacă folosim același indicator al populației rezidente de 19,3 milioane, combinat cu numărul românilor care au trecut prin boală și cel al deceselor rezultă că valul 4 al epidemiei va lovi puternic țara noastră odată cu venirea sezonului rece.

ADVERTISEMENT

Valul 4 ar putea afecta peste 600.000 de români

Excluzându-i pe cei 44% dintre români protejați în fața formelor grave ale bolii, rezultă că bazinul de răspândire a noului val epidemic va fi 10.808.000 de persoane. Dacă aplicăm la acest număr, rata totală de incidență a Covid-19 în România de la începutul pandemiei până acum, anume de 5,6% din populația totală, reiese că circa 605.000 de români  ar putea să se îmbolnăvească în viitorul relativ apropiat, asta dacă-i excludem pe cei care se îmbolnăvi chiar și vaccinați.

Potrivit statisticilor oficiale cele mai recente, de coronavirus s-au îmbolnăvit până acum 1.081.773 de români, dintre care 34.258 au murit. Asta reprezintă o rată a mortalității de 3,1%.

ADVERTISEMENT

În cazul în care rata mortalității se va menține și în cazul celor 605.000 de români care ar putea, din punct de vedere statistic, să se îmbolnăvească în  perioada următoare, ar rezulta numărul deceselor va fi undeva la 18.700.

Dincolo de aplicarea mecanică a ratei de incidență și a celei a mortalității la populația neimunizată, există mai mulți factori care pot influența aceste cifre, atât în sens pozitiv, cât și negativ.

Optimiștii ar putea susține că, până când varianta Delta va lovi România, procentajul populației imunizate va crește peste 44%. Potrivit unei evaluări pesimiste însă, ritmul actual al vaccinării arată că este improbabilă atingerea unei imunități colective de 60-70%, în condițiile în care România este pe penultimul loc în UE în clasamentul vaccinării.

Durata protecției față de boală rămâne necunoscută

Mai mult, o parte dintre cei 44% menționați de către Gheorghiță ar putea să iasă din categoria populației protejate până la finele acestui an pentru că cei care au acum anticorpi după ce au făcut boala ar putea să nu mai fie la fel de bine protejați odată cu trecerea timpului.

În plus, nu se știe deocamdată cât durează protecția conferită de vaccinurile împotriva Covid-19, apărând deja discuții legate de nevoie administrării unei a treia doze. Este dificil de estimat în ce măsură cei care s-au vaccinat până acum vor fi dispuși să-și administreze încă o doză.

Pe de altă parte, chiar și un nivel scăzut de vaccinare a populației așa cum este în România ar putea duce la scăderea numărului de persoane pe care un bolnav le poate infecta. Însă un pesimist ar putea invocat faptul că tulpina indiană, numele oficial al variantei Delta, este mai contagioasă decât predecesoarele sale, compensând astfel creșterea populației vaccinate.

De altfel, chiar ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a admis că valul 4 al epidemiei va afecta populația nevaccinată „Cred că sub un procent din persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, din datele CNCAV. Ce știm este că din cazurile cu tulpina Delta avem 3 decese confirmate și niciunul din acei pacienți care au decedat nu era vaccinat. Acest val 4 va fi un val al nevaccinaților. Ei vor fi principalii afectați”, a declarat Ioana Mihăilă.

Adică cei 10,8 milioane de români care încă nu au făcut boala și nici nu  s-au vaccinat.

ADVERTISEMENT