Varza murată este consumată mai ales iarna și folosită pentru sarmale, dar când știi că este gata? Este nevoie de o perioadă mai lungă pentru a fermenta, spre deosebire de alte legume, precum castraveții murați.
Toamna, cele mai multe gospodine pregătesc borcanele pentru sezonul rece. Printre cele de zacuscă și diverse gemuri sau dulcețuri, se numără și borcanele cu murături, mai ales butoiul cu varză.
Pentru a pregăti cele mai bune murături, este necesar să ții cont de rețetă și de cantitățile de ingrediente recomandate, pentru a nu avea parte de surprize neplăcute.
Atunci când pui murături, e necesar să aștepți o anumită perioadă până când acestea vor fi gata, indiferent de cât de mult îți dorești să le mănânci alături de diverse preparate.
Timpul de așteptare până când acestea vor putea fi consuma depinde de legumele folosite pentru murat, dar și de condițiile în care acestea sunt păstrate.
În timpul fermentării, bacteriile benefice, precum lactobacilii, transformă în acid lactic zaharurile naturale din legume. Acidul lactic contribuie la gustul specific al murăturilor, dar ajută și la conservarea acestora pentru cât mai mult timp.
Fermentarea este un proces care poate dura câteva zile, dar se poate ajunge și la câteva săptămâni sau luni. Totul depinde de anumiți factori, cum ar fi temperatura camerei.
De exemplu, cu cât este mai cald într-o încăpere, cu atât fermentarea este accelerată. Atunci când e mai frig sau când legumele sunt în frigider, procesul se desfășoară mai lent.
Unele legume se murează mai rapid decât altele. Legumele mai moi, cum ar fi castraveții, fermentează mai repede decât cele dure, precum gogoșarii.
Pentru varza murată, e necesar un timp de fermentare mai lung decât pentru alte legume. Dacă ai răbdare și respecți pașii, atunci varza va fi delicioasă și aromată.
La temperatură mai mare, de 20 – 24 °C, varza poate fermenta în 2 – 4 săptămâni. Atunci când temperatura este de 15 – 18 °C, atunci varza va fermenta în 6 – 8 săptămâni. Deși durează mai mult, varza se păstrează mai bine în acest fel.
Varza este gata de consumat atunci când foile sale sunt moi, dar păstrează o anumită textură. Gustul va fi unul acrișor, dar și ușor sărat.