News

Câte zile libere au bugetarii în 2023. Au fost pregătite șase minivacanțe de patru zile

Angajații din sectorul public vor avea parte în 2023 de mai multe zile libere, fiind anunțate deja șase minivacanțe de patru zile.
01.01.2023 | 10:39
Cate zile libere au bugetarii in 2023 Au fost pregatite sase minivacante de patru zile
Care sunt zilele libere în 2023. Foto: Romania Insider
ADVERTISEMENT

Potrivit Codului Muncii există 16 zile în acest an considerate sărbători legale, în care nu se lucrează, însă doar 12 dintre acestea vor pica în mijlocul săptămânii, fiind cu adevărat zile libere pentru români.

Câte zile libere vor avea bugetarii în 2023

Pe lângă cele 12 zile libere, bugetarii vor avea parte de trei zile libere de tip ”punte”, decise de Guvern, pentru a lega acele zile de weekend și pentru a oferi mai multe minivacanțe oamenilor.

ADVERTISEMENT

Așadar, românii se vor bucura de nu mai puțin de șase minivacanțe de patru zile, atunci când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend. Este vorba, în concluzie, de 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor), 1 iunie (Ziua Copilului), 15 august (Adormirea Măicii Domnului), pe lângă minivacanțele de Paște, Ziua Națională și Crăciun.

Potrivit Codului Muncii, citat de News.ro, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt zilele de 1, 2, 24 ianuarie, 14, 16, 17 aprilie, 1 mai, 1, 4, 5 iunie, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie, 25, 26 decembrie. Guvernul a transmis că zilele de 23 ianuarie ,2 iunie și 14 august vor fi zile libere care vor fi recuperate corespunzător.

ADVERTISEMENT

Mai exact, instituțiile își vor prelungi timpul de lucru până la 28 februarie, 30 iunie și 31 august, potrivit deciziei Executivului. Între timp, zilele de 2 și 24 ianuarie, 14 şi 17 aprilie, 1 mai, 1 și 5 iunie, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie, 25, 26 decembrie pică în cursul săptămânii şi vor beneficia de zile ”punte” pentru a le lega de weekend și a oferi ”minicavanțe” bugetarilor.

Pe lângă cadoul zilelor libere, politicienii din România au promis și că anul 2023 va fi unul mai bun, cum e și cazul președintelui Klaus Iohannis care s-a adresat națiunii în ultima zi din 2022.

ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj similar, de la Palatul Cotroceni. “Cumpăna dintre ani este mereu un moment încărcat de semnificaţii şi emoţie, pentru că sărbătorim sfârşitul unei etape şi debutul alteia noi.

Chiar dacă a fost un an foarte dificil pentru noi toţi, marcat de crize profunde şi de un teribil război care se desfăşoară la graniţele noastre, privim cu speranţă şi încredere către noul an 2023, care stă să înceapă. Provocările de proporţii istorice pe care le-am avut de înfruntat au scos în evidenţă tăria noastră de caracter, capacitatea de a rămâne solidari, uniţi şi hotărâţi să depăşim cu bine orice obstacole.

ADVERTISEMENT

România se dezvoltă în fiecare zi şi face progrese vizibile în toate domeniile. Vă îndemn să lucrăm împreună pentru ca ţara noastră să se bucure de un viitor prosper, în pace şi armonie“, a transmis Iohannis.

ADVERTISEMENT