Life

Câte zile libere au mai rămas din 2022. Următoarea va fi de Sfântul Andrei

Calendar sărbători legale pentru 2022. Câte zile libere au mai rămas pentru angajați, până la finalul acestui an care se va încheia în doar patru luni.
05.09.2022 | 09:14
Cate zile libere au mai ramas din 2022 Urmatoarea va fi de Sfantul Andrei
Câte zile libere din 2022 au mai rămas. Sursa foto: ecalendare.ro
ADVERTISEMENT

Anul 2022 se va încheia în doar patru luni, iar o parte dintre liberele prevăzute în Codul Muncii deja s-au consumat de către angajați.

Zile libere 2022. Câte au mai rămas până la finalul anului

Un număr de 15 zile nelucrătoare sunt menționate în Codul Muncii pentru 2022. Nouă dintre ele pică în timpul săptămânii, iar următorul liber urmează să fie de Sfântul Andrei.

ADVERTISEMENT

Concret, patru libere legale mai au dreptul salariații până ce își vor lua rămas-bun de la 2022. Până la următoarea minivacanță, românii mai au de așteptat două luni, adică până pe 30 noiembrie, când se celebrează Sfântul Andrei.

Urmează o minivacanță de 5 zile

Sfântul Andrei va pica într-o zi de miercuri. După această sărbătoare va fi o alta, simbolică pentru țară, Ziua Națională a României.

ADVERTISEMENT

1 Decembrie va pica a doua zi după Sfântul Andrei, joi. Cum nu va mai fi mult apoi până la weekend, Guvernul a hotărât pentru bugetari ca și 2 decembrie să fie liber legal.

Așadar, urmează o minivacanță de cinci zile. Odată cu încheierea ei, nu va mai fi mult până la sosirea Crăciunului, 25 și 26 decembrie fiind considerate libere.

ADVERTISEMENT

Sunt persoane, însă, care vor lucra în liberele menționate, în domeniile în care este nevoie de prezență permanentă, precum: spitale, urgențe, poliție, pompieri sau presă.

Reguli pentru angajații care nu beneficiază de liberele menționate în Codul Muncii

Cei care nu vor beneficia de liber trebuie să primească de la angajator fie o altă zi nelucrătoare sau un spor salarial de 100% din venitul lunar de bază.

ADVERTISEMENT

Angajații care nu vor avea parte de compensații pot sesiza autoritățile, mai exact, Inspectoratul Teritorial de Muncă. Dacă se vor descoperi nereguli, angajatorii pot primi amenzi care variază între sume de 5.000 și 10.000 de lei.

În 2023 și ziua de Bobotează, 6 ianuarie, ar putea fi una nelucrătoare. Un astfel de demers a fost aprobat de Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților.

Proiectul legislativ urmează a fi votat în plen, în Camera Deputaților, cameră care are și calitatea de for decizional. Dacă va fi aprobat, va fi trimis spre promulgare către șeful statului, Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT
Tags: