News

Câte zile libere au românii de Paște, în 2019! Este oficial, pentru toți bugetarii

02.04.2019 | 15:43
Cate zile libere au romanii de Paste in 2019 Este oficial pentru toti bugetarii

Vești bune pentru bugetari! Guvernul le-a pregătit o minivacanță prelungită cu ocazia sărbătorilor de Paște și a zilei de 1 mai! Astfel, angajații de la stat nu vor merge la muncă timp de șase zile legate. Concret, bugetarii vor sta acasă în perioada 26 aprilie – 1 mai 2019.

Bugetarii au parte de șase zile libere. Când revin la muncă

Decizia vine în contextul în care Executivul a decis ca și ziua de 30 aprilie să fie nelucrătoare, având în vedere că era plasată între două zile libere. Bugetarii își încep vacanța în Vinerea Mare(26 aprilie) și se vor întoarce la muncă abia joi, pe 2 mai, după Ziua Muncii.

Vinerea Mare a fost declarată zi liberă în 2018, după ce președintele a promulgat un decret în acest sens. Anul acesta, Paștele ortodox pică pe 28 aprilie, această zi, cât și cea de-a doua zi de Paște (29 aprilie) fiind tot libere. Cum și 1 mai este zi nelucrătoare, guvernanții au hotărât să nu se lucreze nici în 30 aprilie pentru a se crea o minivacanță fără întreruperi.

Guvernul a decis ca bugetarii să aibă șase zile libere de Paște în 2019

Ce anunță Guvernul în legătură cu zilele libere de Paște și 1 mai

”Guvernul a stabilit ca data de 30 aprilie să fie zi liberă pentru salariații din sectorul bugetar, având în vedere că miercuri, 1 mai, este zi liberă nelucrătoare conform Codului Muncii. Măsura este adoptată și pentru recuperarea capacității de muncă a angajaților, dar și pentru stimularea turismului”, au anunțat autoritățile.

De această prevedre nu se vor bucura, însă, angajații din locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă. Cei care au liber în 30 aprilie ar urma să recupereze această zi. Instituțiile publice ar trebui ca până în 31 mai să prelungească programul de lucru, pentru recuperare.

În ceea ce privește elevii și profesorii, aceștia vor intra mai devreme în vacanță, mai exact de vineri, 19 aprilie, înainte de Florii. Vacanța de primăvară va dura timp de 16 zile, elevii urmând să revină la cursuri luni, 6 mai. Așadar ei vor avea liber atât în Săptămâna Mare, cât și în Săptămâna Luminată.