Life

Câte zile libere legale vor fi în 2023. Trei dintre ele vor pica în weekend

Câte zile libere legale vor fi în 2023. Trei dintre acestea vor pica în timpul weekend-ului, printre care și prima zi de Anul Nou.
28.09.2022 | 18:55
Cate zile libere legale vor fi in 2023 Trei dintre ele vor pica in weekend
Câte zile libere vor fi în 2023. Sursa foto: freepik.com/ atlascompany
ADVERTISEMENT

Mai sunt doar câteva luni din anul 2022, iar mulți români se întreabă câte zile libere vor fi în 2023. Trei dintre acestea vor pica în weekend.

Câte zile libere legale vor fi în 2023

Din anul 2022, care se va încheia peste doar trei luni, au mai rămas doar patru zile libere legale, următoarea fiind pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei.

ADVERTISEMENT

În anul 2023 vor fi 12 sărbători legale în timpul săptămânii, din cele 15 în total. Celelalte trei vor pica în weekend, printre care și Anul Nou.

În luna ianuarie, românii vor avea două zile libere legale în timpul săptămânii. 1 ianuarie pică duminica, iar românii vor fi liberi luni, pe 2 ianuarie, a doua zi după Anul Nou.

ADVERTISEMENT

O zi liberă va fi și marți, 24 ianuarie, atunci când se sărbătorește ziua Unirii Principatelor Române. În februarie și martie 2023 nu vor fi zile libere.

Anul viitor, Paștele Ortodox pică pe 16 aprilie. Românii vor fi liberi și în Vinerea Mare, pe 14 aprilie, dar și luni, 17 aprilie, în a doua zi de Paște.

ADVERTISEMENT

De asemenea, luni, 1 mai, este Ziua Muncii, care va fi liberă pentru angajați. Vor fi libere și zilele de joi, 1 iunie (Ziua Copilului) și 4 și 5 iunie, duminică și luni, atunci când sunt sărbătorite Rusaliile.

În iulie nu vor fi zile libere, iar în august va fi liberă doar ziua de 15, atunci când este Adormirea Maicii Domnului. Nu sunt zile libere nici în septembrie și octombrie.

ADVERTISEMENT

Joi, pe 30 noiembrie, românii vor avea din nou liber, fiind sărbătorit Sfântul Andrei. Și ziua de vineri, 1 decembrie (Ziua Marii Uniri) este liberă pentru angajați.

Anul viitor, Crăciunul pică în timpul săptămânii, astfel că luni și marți, 25 și 26 decembrie, românii vor sta acasă.

Anul acesta, doar a doua zi de Crăciun pică lunea. În 2022, șase zile libere legale pică în weekend.

Angajații care beneficiază și de alte zile libere legale plătite

În afară de cele 15 zile de sărbători legale, angajații pot beneficia de anumite zile libere, fie că sunt sau nu plătite.

Acestea sunt prevăzute în Codul Muncii, prin acte specifice, reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii.

De exemplu, angajații pot beneficia de concediu de odihnă, care pornește de la un minimum de 20 de zile.

Există și unele evenimente familiale deosebite pentru care angajații își pot lua zile libere plătite, în afara celor care sunt incluse în concediul de odihnă.

Printre acestea se numără nașterea, căsătoria sau decesul rudelor. Un angajat poate beneficia de o zi liberă și la schimbarea domiciliului.

În plus, orice părinte salariat poate beneficia de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului.

Angajații pot opta și pentru 30 de zile de concediu fără plată.

ADVERTISEMENT
Tags: