News

Câte zile libere plătite vor primi cei vaccinați. Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaților

FANATIK vă spune câte zile libere plătite vor primi cei vaccinați. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților
29.06.2021 | 15:08
Cate zile libere platite vor primi cei vaccinati Proiectul de lege adoptat de Camera Deputatilor
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege conform căruia oamenii care se vaccinează bedeficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză de ser a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților. Zilele nu vor fi incluse în cele de concediu.

263 de deputaţi au votat în favoarea noii legi. 30 au votat „împotrivă”, iar patru s-au abținut.

ADVERTISEMENT

Câte zile libere plătite vor primi cei vaccinați. Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaților

Așadar, proiectul stipulează că persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 vor beneficia, la cerere, de o zi liberă plătită pentru fiecare doză de ser. Aceasta nu va fi inclusă durata concediului de odihnă.

Este vorba atât de angajaţii din sistemul public, cât și de cei din cel privat. De asemenea, elevii și studenții vor beneficia de scutire de la frecventarea cursurilor şcolare.

ADVERTISEMENT

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti,” se arată în proiectul de lege, potrivit Agerpres.

Cum pot beneficia angajații de zile libere

Noile beneficii vor fi acordate pe baza adeverinței de vaccinare și nu se aplică pentru persoanele care se imunizează la locul de muncă, din grija angajatorului.

ADVERTISEMENT

„Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi,” mai prevede proiectul.

„Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia”, se arată în text.

ADVERTISEMENT

Inițial, proiectul de lege a fost respins de Senat. Camera Deputaților este forul decizional.

Campania de vaccinare stagnează

În ciuda efortutilor autorităților, campania de vaccinare nu avansează suficient de rapid. Din ce în ce mai puțini oameni optează pentru imunizarea împotriva SARS – CoV-2.

Până acum, numărul românilor cărora li s-au administrat două doze de ser a ajuns la 4.498.523 de persoane. Cu o singură doză de ser sunt vaccinați doar 207.195. La data de 28 iunie au fost imunizați doar 19.220 de români.

ADVERTISEMENT