În iunie 2025, românii au câteva zile libere legale. Mulți angajațiau ocazia să se bucure de o nouă minivacanță chiar în prima parte a lunii.
Anul 2025 are, în total, 17 zile libere acordate de stat, dintre care patru pică în weekend, iar 13 în timpul săptămânii. Unele dintre aceste zile au fost deja la început de an.
Zilele de 1 și 2 ianuarie, de Anul Nou, au fost libere și au picat miercuri și joi. Și zilele de 6 și 7 ianuarie (luni și marți), de Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul, au fost libere. Unii români și-au putut lua liber și vineri, 3 ianuarie, pentru a se bucura de o minivacanță.
Au fost zile libere și cu ocazia Paștelui. Este vorba despre 18 aprilie (Vinerea Mare), dar și de 20 și 21 aprilie, prima și a doua zi de Paște. La scurt timp după, românii s-au putut relaxa în minivacanța de 1 Mai.
Și în luna iunie au fost câteva zile libere pentru români. Prima este chiar Ziua Copilului, pe 1 iunie, dar aceasta a picat într-o zi de duminică în 2025.
Alte două zile libere sunt în perioada Rusaliilor. Este vorba despre 8 și 9 iunie, care pică duminică și luni. În plus, profesorii și elevii au avut o zi liberă suplimentară pe 5 iunie, de Ziua Învățătorului.
Următoarea zi liberă pentru români va fi pe 15 august, atunci când este Adormirea Maicii Domnului, care pică într-o zi de vineri. Sfântul Andrei (30 noiembrie) este o zi liberă legală, care va pica duminica anul acesta, însă 1 Decembrie, Ziua Națională a României, pică luni.
De asemenea, zilele de 25 și 26 decembrie, atunci când este Crăciunului, vor pica joia și vinerea. În 2024, 10 dintre zilele libere legale au picat în timpul săptămânii, iar restul în weekend. În schimb, în 2025 sunt mai multe zile libere care pică în timpul săptămânii.
Există, însă, situații în care angajații nu pot beneficia de o zi de odihnă legală, întrucât activitățile de muncă necesită prezență în zilele cu sărbători legale. În acest caz, angajatorii sunt obligați să le acorde o zi de odihnă suplimentară în altă zi, după cum arată Codul Muncii.