Salata de boeuf și piftia se numără printre preparatele pe care mulți români le consumă de sărbători, dar câte zile le poți păstra la frigider? Dacă a trecut o anumită perioadă, aceste preparate nu mai sunt bune pentru consum.
Atât de Crăciun, cât și de Revelion, românii se bucură de tot felul de preparate tradiționale la masa de sărbătoare. Printre acestea se numără salata de boeuf, piftia, sarmalele și friptura de porc.
De multe ori, rămân cantități mari de mâncăruri tradiționale după ce trec sărbătorile, astfel că multe persoane le consumă până când acestea se termină.
Cu toate acestea, anumite feluri de mâncare, cum ar fi salata de boeuf și piftia, nu trebuie păstrate prea mult la frigider, deoarece termenul lor de valabilitate este mai mic.
Chiar dacă sunt depozitate corect, aceste două preparate nu trebuie lăsate prea multe zile, deoarece vor deveni nesigure pentru consum. Acest lucru este cauzat de ingredientele folosite în prepararea lor.
În cazul salatei de boeuf și a piftiei, sunt folosite câteva ingrediente perisabile. Maioneza, gelatina și carnea tocată sunt sensibile la schimbările de temperatură, precum și la contaminarea cu bacterii, cum ar fi Salmonella sau Listeria.
Acestea ar trebui păstrate la frigider, la o temperatură stabilă de 2 – 4 °C, dar nu mai mult de 3 – 4 zile. După ce trec aceste zile, riscul de alterare crește, iar persoanele care consumă salată de boeuf sau piftie se pot alege cu intoxicații alimentare.
Dacă temperaturile din frigider nu sunt constante, gelatina din piftie va începe să se descompună. Din acest motiv, acest fel de mâncare trebuie depozitat în partea cea mai rece a frigiderului.
Pentru ca salata boeuf și piftia să reziste bine la frigider, iar riscul de contaminare cu bacterii să fie cât mai mic, aceste alimente trebuie depozitate în mod corespunzător.
Aceste feluri de mâncare trebuie ținute în recipiente închise, precum caserole cu capac, dar le poți acoperi cu folie alimentară. În acest felm nu vor prinde mirosuri din frigider și nici nu vor lua contact cu bacteriile.
De asemenea, nu este bine să păstrezi aceste mâncăruri în vasele în care au fost servite. În schimb, acestea trebuie transferate în recipiente mai mici, cât mai curate, pentru a fi păstrate fără probleme.
Un alt lucru important este să setezi frigiderul la temperatura optimă. Aceasta trebuie să fie între 2 și 4 °C pentru ca alimentele să se păstreze bine. În plus, fluctuațiile de temperatură pot grăbi procesul de alterare al unor alimente.
Alimentele nu trebuie lăsate prea mult la temperatura camerei. Atunci când le servești, e recomandat să le pui în recipiente mai mici pe masă.
În cazul în care mâncărurile încep să-și schimbe culoarea sau capătă un miros neplăcut, înseamnă că nu mai sunt bune pentru consum și trebuie aruncate. Acest lucru este valabil și dacă textura alimentelor este neobișnuită.
Frigiderul nu trebuie umplut la maximum dacă vrei ca alimentele să se păstreze cât mai mult. Dacă este supraîncărcat, aerul rece nu va mai circula, iar temperaturile vor fi inegale.
Un lucru recomandat este să etichetezi recipientele cu data la care le-ai pregătit sau le-ai depozitat. Așa îți va fi mai ușor să știi când vor expira.