Varza murată trebuie pusă cu grijă din toamnă, ca să aibă timp să fermenteze. Ca să nu facă mucegai, se vântură de mai multe ori, după un secret bucovinean cunoscut doar de gospodarii cu tradiție.
Sarmăluțele și varza călită sunt nelipsite de pe mesele românilor, mai ales iarna. Dar ca să ai parte de astfel de bunătăți, trebuie să știi cum să pui varza murată cum trebuie, că altfel degeaba te chinui. Iar unul dintre cele mai importante secrete, pe care din păcate tot mai puțini îl știu astăzi, este legat de vânturarea verzei ca să nu-ți facă floare și să se strice toată munca.
Pentru a obține o varză murată perfectă, care să nu facă floare și să reziste până în primăvară, îți mărturisim o practică bucovineană veche. Este o artă pe care doar câțiva o mai păstrează.
În primul rând, trebuie să folosim o varză proaspătă și sănătoasă, pe care o spălăm bine și îi îndepărtăm frunzele exterioare. În funcție de preferințe, varza poate fi pusă la murat întreagă sau tăiată în sferturi.
La murare, verzele trebuie așezate în straturi, presărând sare între ele. Sarea ajută la extragerea apei din varză și pornește procesul de fermentare. Se adaugă în butoi și alte condimente tradiționale precum boabe de ienibahar, mărar, usturoi sau foi de dafin.
Prin așezarea unei greutăți deasupra, ne asigurăm că este presată uniform. Varza trebuie să stea la temperatura camerei pentru fermentare timp de 1-4 săptămâni, fiind mereu acoperită complet de saramură.
Secretul bucovinean pentru o varză murată fără floare constă în procesul de vânturare. Acesta începe imediat după ce varza a fost pusă la murat. E nevoie de un furtun care să ajungă până la fundul vasului și să iasă printre verze.
Vânturarea propriu-zisă se face zilnic, timp de 10-14 zile, suflând aer prin furtun aproximativ cinci minute în fiecare zi, menționează playtech.ro.
După, butoiul trebuie acoperit cu capac și păstrat într-un loc întunecat și răcoros. Varza va fi gata după o lună, când poate fi folosită pentru mai multe bunătățuri. Se pot prepara sarmale, varză călită, fasole cu cârnați sau ciorbe.