News

Catedrala Mântuirii Neamului rămâne fără banii de la Primărie. Nicușor Dan a făcut anunțul

15.03.2021 | 15:42
Catedrala Mantuirii Neamului ramane fara banii de la Primarie Nicusor Dan a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, cu puțin timp în urmă, că instituția pe care o conduce nu va mai aloca în 2021 fonduri pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului.

Nu mai e un secret pentru nimeni că lăcașul de cult s-a bucurat constant de sprijin din partea municipalității de-a lungul mandatului Gabrielei Firea, când a primit în mai multe rânduri sume de ordinul milioanelor de euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru a „stopa risipa”, edilul a decis ca în buget să nu fie prevăzute achiziţii de noi autovehicule și nici fonduri pentru statui sau campanii publicitare, în timp ce pentru festivaluri, concerte și târguri vor fi alocate sume semnificativ mai mici în comparație cu anii trecuți.

Nicușor Dan lasă Catedrala Mântuirii Neamului fără banii de la Primărie

De alocări de bani pentru biserici și statui se ocupă Direcția de Arhitectură-Peisagistică, instituție subordonată PMB.

ADVERTISEMENT

Bugetul total pentru intervenții este undeva la un milion de lei. Urmează să vină cu lista obiectivelor.

Pentru Catedrala Neamului nu a existat o propunere de la direcție către executiv. Au existat propuneri pentru alte intervenții, pentru alte obiective, unele dintre ele monumente istorice”, a anunțat Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Edilul taie în carne vie pentru „a stopa risipa”

În ceea ce privește salariile, acestea vor fi plafonate la nivelul anului 2020, iar instituţiile din subordinea Primăriei Capitalei vor primi o sumă semnificativ mai mică față de cea solicitată pentru bunuri şi servicii.

S-a decis, în schimb, păstrarea stimulentului pentru reducerea abandonului școlar, iar la capitolul investiții, cei mai mulți bani vor merge în rețeaua de spitale, cu precădere pentru instalații și securitate la incendiu.

ADVERTISEMENT

Reducem substanţial banii pe festivaluri, târguri, decoraţiuni şi alte asemenea. Bugetul pentru asemenea evenimente a fost în 2019 de peste 200 de milioane de lei.

Bugetul pe care îl propunem pentru 2021 este de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate, ajunse unele la zece ediţii.

Renunţăm la achiziţii de autovehicule – nu este o prioritate. Nu alocăm bani pentru noi statui. Nu alocăm bani pentru campanii publicitare.

Plafonăm salariile la nivelul februarie 2020. La nivel de instituții vom face o evaluare a directorilor și parte din evaluare va fi rezonabilitatea propunerilor lor financiare către Executiv și CGMB.

Renunțăm la o parte a instrumentelor financiare, cum sunt sumele pentru familiile ajunse la 25 ani de căsătorie. Păstrăm stimulentul pentru reducerea abandonului școlar.

Pentru organizarea EURO2020 ne-am asumat cheltuieli pentru stadion și organizare, le-am propus în bugetul local. Pentru sectorul cultural independent avem prevăzut un sprijin de 3 milioane de lei.

Pentru investiții, banii europeni dețin o pondere importantă. Am propus către MFE pentru PNRR proiecte de șapte miliarde de euro. 17 investiții vor viza rețeaua de spitale, în special pentru instalații și securitate la incendiu”, a explicat edilul, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PMB.

ADVERTISEMENT