Noua lege a pensiilor vine cu vești bune pentru o anumită categorie de persoane. Deși mulți nu știu, aceasta le permite unor români se pensioneze înainte de împlinirea vârstei standard, fără să fie penalizați.
Este vorba despre angajații care au lucrat cel puțin cinci ani peste vechimea completă de 35 de ani și care mai au maximum cinci ani până la atingerea vârstei standard de pensionare.
Potrivit noii legi a pensiilor, se pot pensiona mai devreme fără să fie sancționați la calcularea drepturilor, românii care au un stagiu de cotizare de cel puțin 35 de ani, plus cei cinci ani suplimentari.
Astfel, cei care au în total 40 de ani de contribuție la sistemul de pensii se pot pensiona înainte de împlinirea vârstei standard, fără să fie ”taxați”.
Atenție, legea spune că aceștia trebuie să aibă cel mult cinci ani până la vârsta standard de pensionare, care este de 65 de ani în cazul bărbaților și de 62 de ani și 3 luni pentru femei.
Concret, dacă un bărbat în vârstă de 60 de ani a cotizat timp de 40 de ani la sistemul public de pensii, poate să se pensioneze fără să fie penalizat și asta pentru că a depășit vechimea completă cu cinci ani.
Foarte important de precizat este faptul că în România atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani.
Cei care nu îndeplinesc aceste criterii și totuși vor să se pensioneze anticipat o pot face, însă vor fi sancționați în funcție de mai multe criterii.
Pot să solicite pensionarea anticipată românii care au cu cel puțin cinci ani mai puțin decât vârsta standard de pensionare și au depășit vechimea completă de 35 de ani.
În funcție de numărul lunilor de anticipare și de anii suplimentari de cotizare vor fi calculate penalitățile. De exemplu, dacă o persoană vrea să se pensioneze anticipat la 61 de ani, după 36 de ani de cotizare aceasta va fi penalizată cu 0,4 la sută din pensie pentru fiecare lună de anticipare.