Anumiți proprietari de terenuri din România sunt nevoiți să depună o declarație la primărie, termenul limită fiind 1 martie 2025. Cine sunt persoanele vizate și ce amenzi riscă dacă nu respectă legea?
Este vorba despre data limită pentru înregistrarea terenurilor în Registrul agricol din cadrul primăriei. Vizați sunt toți cei care dețin terenuri agricole sau silvice, dar și utilaje și instalații agricole.
Atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice au această obligație. Totodată, măsura se aplică și în cazul cetățenilor care au animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, arată Capital.ro.
Astfel, în perioada 5 ianuarie – 1 martie vor fi depuse declarațiile referitoare la terenurile pe care le dețin sau le folosesc românii. Tot până la 1 martie vor fi oferite datele privind utilajele și instalațiile deținute pentru agricultură sau silvicultură, dar și numărul de animale.
Pe durata lunii mai, proprietarii de terenuri din România vor fi obligați să depună încă o declarație. Vorbim de cea referitoare la categoria de folosință a pământului, precum și suprafețele cultivate/necultivate de fermieri, numărul pomilor, etc.
Dacă declarațiile nu vor fi transmise până la termenele precizate, se vor lua în considerare datele din anul precedent. Însă, în situația în care se constată că s-au produs modificări, proprietarii de terenuri sau animale riscă amenzi.
Pentru persoanele fizice, sancțiunile sunt cuprinse între 100 și 500 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenzile sunt usturătoare, pornind de la 300 de lei și ajungând până la 1.500 de lei.
Pe de altă parte, fermierii români au primit o veste bună în 2025. Cei care dețin terenuri scoase din circuitul agricol pot beneficia de subvenții APIA în anumite condiții.
Potrivit noilor reglementări, acești români pot primi ajutor financiar dacă dovedesc că terenul nu a fost abandonat, iar pe suprafața lui se desfășoară activități agricole. Prin această măsură, Guvernul vrea să sprijine utilizarea resurselor agricole.