Marea recalculare a pensiilor pentru seniorii români a creat multe probleme în categoria celor care au handicap grav și accentuat. Cei afectați sunt de părere că modificările aduse „anulează recunoașterea unui stagiu de cotizare redus”.
Noua lege arată că persoanele cu dizabilități trebuie să facă un stagiu de cotizare de 11 ani și 8 luni pentru a intra în posesia unei pensii. Practic, se elimină facilitatea stagiului redus și se acordă o bonificație de 0,5 puncte pentru toată perioada muncită în condiții de handicap.
Prevederea se pune în aplicare pentru persoanele care ies la pensie începând de acum. Acest lucru nu este prevăzut și pentru cei care au ieșit deja și cărora li s-au recalculat pensiile.
Persoanele care sunt deja pensionate se confruntă cu o recalculare a pensiilor, rezultând un punctaj la jumătate din cel inițial, ceea ce va duce la menținerea pensiilor la același nivel pentru o perioadă extinsă. În procesul de recalculare, pensiile în plată nu vor primi bonificația respectivă.
Pensionarii cu dizabilități severe sunt profund nemulțumiți de aceste schimbări, iar Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, a detaliat această situație pentru Știrile ProTV.
Aceste schimbări anulează recunoașterea stagiilor reduse de cotizare pentru persoanele cu dizabilități, ceea ce înseamnă că pensiile lor vor rămâne la un nivel redus, înghețând la o valoare mult mai mică decât cea actuală.
„Avem două categorii de pensionari, pensionarii la limită de vârstă cu dizabilități grave și accentuate și pensionarii de invaliditate. Cei mai afectați sunt pensionarii care sunt la pensie de limită de vârstă pentru că ei au stagiul complet de cotizare, stagiu redus de cotizare conform legii. Aceste noi modificări legislative anulează recunoașterea unui stagiu de cotizare redus pentru persoanele cu dizabilități.
Iată că pensiile noastre, după modelul pe care vi l-am prezentat, îngheață la minus 50% din valoarea actuală. E adevărat că decidenții ne-au spus că pensiile rămân cele în plată, doar că ni se anulează un drept câștigat. Pensia noastră nu este un beneficiu, este un drept câștigat prin muncă zi de zi în condiții de handicap și mulți au lucrat înainte, când munca presupunea deplsarea zilnică la locul de muncă, nu de acasă, din confortul casei.
Drepturile lor câștigate prin muncă, inclusiv stagiile de cotizare mai scurte, nu mai sunt luate în considerare. Astfel, pentru următorii 10-15 ani, aceste pensii nu vor mai fi majorate, ceea ce reprezintă o pierdere semnificativă pentru cei afectați.
Toate aceste eforturi ale familiei si persoanei cu dizabilitate gravă și accentuată sunt anulate de acestă lege. Cel puțin 10 -15 ani nu vor mai beneficia de nicio majorare a pensiei. Sunt drepturi câștigate prin muncă, este un stagiu de cotizare redus, recunoscut de legislația actuală. Conform Legii 263 , o persoană încadrată în gradul grav de handicap se poate pensiona după îndeplinirea unu stagiu de o treime , respectiv 11 ani și 8 luni.
Prin aplicare unui stagiu de cotizare uniform de 25 de ani, fără a ține cont de stagiile reduse recunoscute anterior pentru persoanele cu dizabilități grave si accentuate se produce această diminuare semnificativă a pensiilor. E adevărat că ne-au spus că vor rămâne cele în plată, dar e un drept pierdut faptul că ele nu vor mai crește, vor îngheța”, a declarat, pentru Știrile PRO TV, Daniela Tontsch.
Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii a atras critici din partea comunității persoanelor cu dizabilități, deoarece elimină recunoașterea unui stagiu de cotizare redus pentru aceste persoane.
Modificările sunt considerate nedrepte, afectând semnificativ pensiile celor care au contribuit în condiții de handicap sever. Aceste schimbări sunt percepute ca o încălcare a drepturilor constituționale și a angajamentelor internaționale ale României privind protecția persoanelor cu dizabilități.
„Domnilor guvernanți, prin aceste modificări, ne reduceți semnificativ pensiile, ne penalizați în mod sever și ne ignorați contribuțiile. Aceasta nu este doar o încălcare flagrantă a drepturilor constituționale, ci și o trădare a angajamentelor internaționale asumate de România pentru protecția persoanelor cu dizabilități. Ne anulați un drept câștigat, subminați demnitatea și echitatea socială”, a mai adăugat Daniela Tontsch.