Românii care se ocupă cu închirierea locuințelor în regim hotelier au intrat în vizorul ANAF, având în vedre că mulți dintre aceștia nu își declară veniturile. În primele nouă luni ale acestui an, circa 1,3 milioane de turiști s-au cazat în astfel de apartamente.
Experții spun că există mii de proprietari care închiriază temporar locuințe, în fiecare an, fără a declara veniturile. Din verificările ANAF rezultă că 436 de persoane fizice au apelat la această metodă, din ianuarie 2024 până în prezent, potrivit Știrile Pro Tv.
Vorbim de încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei, însă nu se cunosc sumele cash primite de la turiști. Legea prevede ca cei care dețin locuințe pe care le dau spre închiriere în regim hotelier să obțină un certificat de clasificare.
În România sunt înregistrate peste 14.000 de imobile turistice clasificate, deținute de persoane fizice și juridice. Pe lângă acestea, alte câteva mii nu sunt declarate. Cele mai multe apartamente și camere de închiriat, care intră în această categorie, se află pe litoral, în Capitală și marile orașe din țară.
Însă, specialiștii în domeniu spun că cei care închiriază locuințe, dar nu respectă legea, se supun unor riscuri imense. Același lucru se întâmplă și în cazul turiștilor care aleg astfel de apartamente sau camere.
„În cazul în care un turist îi distruge locația sau nu mai vrea să iasă din locația aia, legal nu poate să îi facă nimic. (…) Pe de altă parte, turistul nu are siguranța confortului. Nu întotdeauna proprietarii oferă minimul necesar.
Când ajungi acolo, găsești cu totul altceva, nu poți să faci absolut nimic.”, a transmis Dan Anghelescu, specialist în turism, conform sursei citate.
Situația s-ar putea schimba, în curând, din punct de vedere legal. O directivă dată de Uniunea Europeană prevede ca platformele care închiriază să fie obligate să arate veniturile înregistrate de utilizatori. Mai mult, anunțurile care promovează locuințele neînregistrate oficial vor fi interzise.
Locuințele de închiriat pot fi verificate pe platforma situr.gov.ro. Astfel, turiștii pot vedea dacă acestea funcționează fără clasificare. „Platformele au stele pentru cele clasificate și pătrățele pentru cele neclasificate.
Turistul trebuie să ceară bon fiscal sau factură. (…) El trebuie să întrebe ce clasificare au. Una este să te duci la un hotel de o stea și alta să te duci la unul de trei stele. O stea înseamnă că poți să stai cu proprietarul în casă. Deja la trei stele ești singur – ai locul tău unde poți să te desfășori”, a adăugat Dan Anghelescu.