News

Categoria de români care ar putea primi mai multe ajutoare de la stat. Li s-ar putea oferi bani de chirie și utilități

Vești bune de la stat pentru o categorie de români. Conform unei legi intrate în vigoare luni, 9 ianuarie 2023, acestora li s-ar putea oferi bani de chirie și utilități.
10.01.2023 | 06:59
Categoria de romani care ar putea primi mai multe ajutoare de la stat Li sar putea oferi bani de chirie si utilitati
Persoanele cu dizabilități, mai multe ajutoare de la stat în 2023. Li s-ar putea oferi bani de chirie şi utilităţi. Sursa foto: infofinanciar.ro
ADVERTISEMENT

Anul 2023 aduce mai multe măsuri de sprijin pentru români. O categorie care va beneficia de o serie importantă de beneficii este reprezentată de persoanele cu dizabilități.

Persoanele cu dizabilități, mai multe ajutoare de la stat în 2023. Li s-ar putea oferi bani de chirie şi utilităţi

Luni, 9 ianuarie 2023, a intrat în vigoare, prin apariția în Monitorul Oficial, Legea 7/2023. Aceasta vizează ”susţinerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituţionalizării”.

ADVERTISEMENT

În primul rând, cel mai important aspect al actului normativ este acela că persoanele cu handicap vor putea primi, cel mai probabil din aprilie, bani de la stat pentru terapia de recuperare.

Mai exact, toate persoanele cu dizabilități ar avea garantat, anual, 12 tichete, dacă au un handicap grav, sau 6 tichete, dacă au un handicap accentuat.

ADVERTISEMENT

În plus, Legea 7/2023 mai introduce în Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap mai multe noi beneficii pentru aceste persoane, printre care și cel pentru locuire sau cel de tranziție, scriu cei de la Avocatnet.ro.

Beneficiul pentru locuire reprezintă un pachet important de sprijin. Acesta include plata chiriei pentru locuințele închiriate din mediul privat sau din fondul de locuințe sociale, plata asigurării împotriva dezastrelor naturale, a serviciilor de utilități publice și a reparațiilor curente.

ADVERTISEMENT

Vorbim de o indemnizație acordată lunar. De ea beneficiază persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, în baza evaluării nevoilor individuale de viață în comunitate.

Beneficiu de tranziție pentru persoanele cu dizabilități, un alt sprijin important

Tot din acest an, persoanele cu dizabilități vor beneficia și de un al doilea important beneficiu. E vorba de cel de tranziție.

ADVERTISEMENT

Acesta este reprezentat de o sumă acordată ori de câte ori situația o impune persoanei adulte cu dizabilități, pentru prevenirea instituționalizării acesteia sau pentru pregătirea transferului dintr-un centru rezidențial în comunitate, în baza evaluării nevoilor individuale de viață în comunitate ale acesteia.

Mai exact, cetățenii vor primi bani care să-i ajute la acoperirea costurilor de reparații, lucrărilor de adaptare a locuinței, achiziției consumabilelor de uz casnic, mutare a bunurilor personale, transport, contractare de servicii necesare de tipul celor de igienizare sau instalare de utilități.

Banii mai pot fi folosiți la plata serviciilor sociale de care beneficiază în comunitate și pentru alte cheltuieli necesare traiului independent sau în situații de urgență ori criză.

Alături de toate aceste măsuri incluse în Legea 7/2023, guvernanții au anunțat, luni, și o a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități.

ADVERTISEMENT
Tags: