News

Categoriile de persoane care vor fi exceptate de la carantină la intrarea în țară. Lista va fi aprobată de Guvern

21.07.2020 | 16:36
Categoriile de persoane care vor fi exceptate de la carantina la intrarea in tara Lista va fi aprobata de Guvern
ADVERTISEMENT

Guvernul va aproba, în ședința de astăzi, lista cu categoriile de persoane care vin în România  din țări cu risc epidemiologic ridicat, dar care nu vor fi obligate să intre în carantină. Se intituie, totodată, și o serie de excepții pentru persoanele care se confruntă cu situații deosebite,  informează Digi24.ro.

De carantinare vor scăpa ”persoanele care vin în România din zonele/țările aflate pe lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat dar care, înaintea sosirii în România au petrecut o perioadă consecutivă de minimum 14 zile într-una sau mai multe zone/țări pentru care nu este instituită această măsură”.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, carantina nu se aplică șoferilor profesioniști, indiferent dacă transportă marfă sau persoane. Excepția este valabilă în cazul șoferilor care se deplasează în interesul desfășurării profesiei din statul de rezidență al acestora într-un alt stat  UE sau invers, indiferent de modul de deplasare.

Condiții de exceptare de la carantină pentru personalul din transporturi

Exceptați sunt piloții de aeronave și personalul navigant al avioanelor, mecanicii  de locomotivă și personalul feroviar. Personalul navigant român care se repatriază, indiferent de mijlocul de transport, trebuie să prezinte „certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale“, al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2020.

ADVERTISEMENT

Pentru personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigaţie interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc este necesar ca angajatorii să asigure certificatul pentru lucrătorii din transportul internaţional şi echipamentele individuale de protecţie împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locaţia unde poate fi contactat în perioada dintre călătorii.

O altă categorie este cea a demnitarilor: membri ai Parlamentului European, parlamentari şi personal aparţinând instituțiilor internaționale şi sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum și reprezentanți ai României în organisme și organizații internaționale la care statul român este parte.

ADVERTISEMENT

Angajații din România care lucrează în zona de frontieră a țărilor învecinate sau cei din țările învecinate care lucrează în România scapă de carantinare dacă la intrarea în țară prezintă documente care probează raporturile contractuale cu operatorii economici respectivi.

Execeptarea este valabilă și pentru angajaţii operatorilor economici din România care efectuează lucrări în afara teritoriului națională care, la întoarcerea în ţară, dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul din afara teritoriului naţional sau pentru angajații companiilor străine care au filiale pe teritoriul naţional, dacă la intrarea pe teritoriul României dovedesc raporturile contractuale cu entităţile economice din România.

ADVERTISEMENT

Hotărârea pe care Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a supus-o aprobării Guvernului exceptează de la carantină ”persoanele care intră în România pentru activităţi de utilizare, instalare, punere în funcţiune, mentenanţă, service al echipamentelor şi tehnicii din domeniile medical, ştiinţific, economic, apărare, ordine publică şi securitate naţională, transporturi, precum şi persoanele care desfăşoară activităţi profesionale specifice în domeniile menţionate”.

Măsura carantinării nu se va aplica nici corpului diplomatic și militarilor care se repatriază după misiuni efectuate în afara țării.  Elevii și studenții, fie români, fie străini, vor putea călători și ei fără riscul de a fi carantinați, dacă deplasarea are legătură directă cu studiile. Ultima excepție îi vizează pe sportivii care intră în România pentru a participa la competiții sportive.

Suspendarea temporară a carantinării în ”situații deosebite”

Hotărârea CNSSU prevede și suspendarea temporară a carantinării “pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/ tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică – în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea țării ș.a.”.

Lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat este reprezentată de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare ca cea înregistrată în România, în perioada similară.

ADVERTISEMENT