Tragediile după inundaţiile din Galaţi sunt adevărate povești emoţionante. Un căţeluş foarte mic, cu ochi blânzi, a ajuns un adevărat erou după ce și-a salvat stăpânul de la înec.
Omul a fost trezit de câine pe ultima sută de metri din calea puhoaielor necruţătoare. Piki a intrat rapid peste stăpân când apa era deja în casă, scrie Observator. Ionuţ, tânărul din Galaţi folosește aparat auditiv și noaptea îl scoate, așa că fără Piki i-ar fi fost imposibil să audă viitura.
„Am chemat căţelul în casă să doarmă cu mine, să nu se întâmple ceva, să nu se sperie de ploaie. Când a venit apa, s-a urcat pe pat. A venit căţelul în capul meu şi m-am trezit. E salvatorul meu! Îl iubesc foarte mult. El este îngerul meu păzitor”, a povestit pentru sursa citată Ionuţ Florea.
O altă femeie a devenit o eroină salvându-și 20 de vecini pe care i-a urcat în podul casei sale până a trecut viitura. Un alt bărbat și-a luat barca și-a ieșit pe un drum de unde a salvat oameni de la înec.
Viiturile au luat viețile a 7 persoane și au afectat alte 20.000, dar noi amenințări se conturează în regiune. Pe străzi se află cadavrele a zeci de animale, ceea ce crește riscul de izbucnire a unor focare de infecții. În acest context, autoritățile dezinfectează fântânile cu clor.
Între timp, încă 1.000 de pompieri din diverse județe s-au mobilizat în zonă și ajută la îndepărtarea noroiului din locuințe și școli. Aproximativ 6.000 de case au fost distruse de inundații, iar daunele sunt imense, conform Observator. Solidaritatea s-a manifestat prin faptul că din diverse colțuri ale țării au fost trimise încă 60 de tone de ajutoare către localitățile afectate.
În timp ce oamenii se unesc pentru a face față dezastrului, cei care ar fi trebuit să construiască bariere pentru protejarea comunităților își pasează responsabilitatea. Barajul de la Suhurlui, care ar fi putut salva zona, a fost început în 1975, dar abandonat în 1989.
„Este vorba de o amenajare hidrotehnică făcută de ANIF, o acumulare foarte mare, 200 de metri cubi, exact cât am fi avut nevoie pentru a proteja cel putin Slobozia Conachi, Pechea şi alte localităţi. Trebuie regândit în totalitate acel proiect”, spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Primarul din Pechea a condus comuna și la inundaţiie din 2013 şi 2016. În ciuda tuturor tragediilor întâmplate, omul spune că el și-a respectat îndatoririle.
„S-a decomaltat în repetate rânduri pârâul Suhurlui, dar se vede că nu a fost suficient. Din punctul meu de vedere, până nu se fac diguri de acumulare începând de la Bârlad şi până la comuna noastră, nu rezolvăm problema.
Nu se poate face decât în colaborare decât cu cei de la Apele Române. Proiectul acesta trebuie să fie mult mai amplu”, spune primarul din Pechea pentru Observator.