News

Cathedral Plaza va fi demolată. Nicușor Dan a semnat actul și a anunțat cine suportă cheltuielile

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat miercuri că a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza. PMB va suporta cheltuielile, după care le va recupera de la proprietarul clădirii.
20.07.2022 | 16:04
Cathedral Plaza va fi demolata Nicusor Dan a semnat actul si a anuntat cine suporta cheltuielile
Cathedral Plaza a fost construită ilegal lângă Catedrala Romano-Catolică. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Despre demolarea Cathedral Plaza, Nicușor Dan a declarat că trebuia făcută încă din ianuarie 2013. Edilul general a completat că asta nu s-a întâmplat deoarece foștii primari ai Bucureștiului – Sorin Oprescu și Gabriela Firea – au ignorat decizia definitivă a instanței.

Final de poveste pentru Cathedral Plaza

Astfel, clădirea construită ilegal pe strada General Berthelot, lângă Catedrala Romano-Catolică, a rezistat încă nouă ani de la decizia anunțată de judecători. ”Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea.

ADVERTISEMENT

Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea. Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit.

Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii”, se arată în comunicatul remis de PMB.

ADVERTISEMENT

În continuare, Nicușor Dan a transmis că scopul demolării clădirii Cathedral Plaza are legătură cu integrarea armonioasă a terenului respectiv în peisajul urbanistic al Bucureștiului.

Pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1”, se mai arată în comunicatul de presă al Primăriei Municipiului București.

ADVERTISEMENT

Război lung în justiție

Pentru cei care sunt mai puțin familiarizați cu subiectul, amintim că proiectul Cathedral Plaza a fost dezvoltat de Millennium Building Development. La începutul anului 2006, în luna februarie, Primăria Sector 1 a emis autorizație de construire pentru această clădire. Ulterior,  lucrările au început chiar în același an.

Totuși, în luna aprilie 2006, reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București au apelat la justiție și au contestat autorizația de construire. Argumentul invocat de avocați? Se pare că imobilul afecta structura și imaginea Catedralei Sfântul Iosif. Drept urmare, din acel moment au urmat mai multe litigii.

ADVERTISEMENT

În ciuda războiului din justiție, cinci ani mai târziu, în luna iunie, construcția imobilului era finalizată. În paralel, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au respins a șasea și ultima cale extraordinară de atac promovată de constructor.

Asta se întâmpla în iulie 2011. Magistrații stabileau irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza. În 2012, la Tribunalul Dâmbovița se stabilea că primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza.

Decizia judecătorilor dâmbovițeni venea în luna iulie și avea în vedere că imobilul a fost construit fără autorizație de construire legală. În cele din urmă, procesul a ajuns la Ploiești, în ianuarie 2013. La acea vreme, Curtea de Apel Ploiești stabilea că sentința este definitivă și irevocabilă.

 

ADVERTISEMENT