News

Câți angajați ai statului își țin salariile la secret. Anonimizarea veniturilor în declarațiile de avere ar putea fi interzisă în viitor

Deși ca regulă generală, fiecare angajat plătit din bani publici trebuie să-și declare veniturile obținute, în realitate există zeci de mii de excepții de la această regulă.
19.04.2023 | 15:03
Cati angajati ai statului isi tin salariile la secret Anonimizarea veniturilor in declaratiile de avere ar putea fi interzisa in viitor
Ștefan-Radu Oprea și Alfred Simonis, liderii grupurilor parlamentare ale PSD, vor să modifice Legea ANI/ Colaj Fanatik; Sursă foto: cdep.ro și facebook
ADVERTISEMENT

Obligația de a completa o declarație de avere detaliată este o regulă care se aplică majorității angajaților statului, însă și pentru această regulă s-au inventat excepții în beneficiul unor privilegiați. În fiecare an zeci de mii de angajați lefegii plătiți de la buget depun cereri prin care solicită să-și ascundă veniturile din taxele contribuabililor.

Declarații de avere incomplete

Un proiect de lege depus la Senat de către parlamentarii PSD prevede eliminarea oricărei excepții de la regula precizării veniturilor în declarațiile anuale de avere. În Legea ANI 176/2010, obligația depunerii declarațiilor de avere este impusă tuturor bugetarilor, fiind enumerate toate categoriile care intră sub incidența legii.

ADVERTISEMENT

Însă alte acte normative le-au permis unor bugetari să depună aceste declarații fără ca rubrica „venituri” să fie făcută publică, adică tocmai rubrica în care trebuie să precizeze câți bani au primit de la bugetul de stat. Potrivit inițiatorilor, doar în primele 10 luni ale anului 2022, ianuarie – octombrie, la Agenția Națională de Integritate au fost depuse nu mai puțin de 71.870 de cereri de anonimizare a veniturilor.

Practic, declarațiile de avere sunt completate în primă fază cu tot cu veniturile, însă ANI le acoperă în varianta care este accesibilă publicului. „În cazurile în care există norme speciale sau clauze privind asigurarea confidențialității veniturilor declarantului sau ale membrilor familie sale, este obligatorie dovada acestor aspecte prin anexarea la declarația de avere a unei adeverințe salariale prin care se confirmă existența clauzei, respectiv indicarea normelor speciale care instituie obligația de confidențialitate”, preciza ANI în 2020.

ADVERTISEMENT

Este vorba de invocarea prevederilor din Codul Muncii privind clauzele de confidențialitate ale salariului. De exemplu, în această bază Autoritatea de Supraveghere Financiară nu publică decât veniturile obținute de către membrii conducerii instituției, care sunt numiți direct de către Parlament. O situație similară se regăsește și companiile deținute de către statul român.

Instituțiile militarizare ascund veniturile angajaților

De asemenea, Legea salarizării dă posibilitatea legală ca angajații instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale să ceară ANI să le anonimizeze veniturile. Practic, MApN, MAI, SRI, SIE și SPP au fost scoase aproape complet de sub incidența Legii 176/2010. „Soldele lunare ale personalului militar, respectiv salariile lunare ale polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt confidențiale, instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională având obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității”, prevede articolul 86, alineatul 4, al anexei VI din Legea 153/2017 privind salarizarea în sectorul public.

ADVERTISEMENT

Mai mult, articolul 33 din corpul legii exceptează aceleași instituții de la publicarea pe site-ul propriu a grilei de salarizare pentru funcțiile din interiorul acestor instituții. Practic, angajații depun declarațiile de avere, dar acestea nu sunt accesibile publicului, iar în cazurile în care sunt publicate pe site-ul ANI, rubrica veniturilor este anonimizată.

Prin proiectul de lege inițiat de către PSD și depus la Senat nu va mai fi permisă anonimizarea veniturilor pentru niciuna dintre categoriile explicit menționate în Legea ANI privind obligativitatea depunerii declarațiilor de avere. O altă prevedere a proiectului anulează orice alte dispoziții contrare, chiar dacă sunt incluse în legi speciale.

ADVERTISEMENT

Transparența veniturilor obținute de către persoanele care dețin funcții publice sau contractuale în toate instituțiile sau autoritățile publice sau în toate companiile naționale, societățile naționale, regiile naționale la care statul este acționar majoritar, pentru care există obligația declarării averilor și intereselor, reprezintă o nevoie actuală a societăți civile”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
Interviul care face înconjurul lumii: a dezvăluit că tatăl său a fost un...
Interviul care face înconjurul lumii: a dezvăluit că tatăl său a fost un spion care s-a sinucis! "Nu pot să spun mai multe!"
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Weekend cu temperaturi nefireşti pentru februarie. Termometrele vor indica maxime de 20 de...
Weekend cu temperaturi nefireşti pentru februarie. Termometrele vor indica maxime de 20 de grade. Zonele lovite de ploi
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară...
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară româncă din SUA explică la ce să ne așteptăm
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce ETNIE are Adriana Iliescu. Nu a ascuns niciodată acest lucru, ba chiar...
Ce ETNIE are Adriana Iliescu. Nu a ascuns niciodată acest lucru, ba chiar s-a mândrit enorm
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă