News

Câți angajați de la Ministerul de Interne au coronavirus. Datele nu au fost publice până azi

28.04.2020 | 23:54
Cati angajati de la Ministerul de Interne au coronavirus Datele nu au fost publice pana azi
Jandarmeria a avut de lucru cu doi scandalagii din Argeș. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Angajații Ministerului de Interne sunt printre cei mai expuși locuitori ai României atunci când vine vorba de infectarea cu noul coronavirus care provoacă Covid-19.

Angajații MAI, afectați de pandemia de coronavirus

Conform datelor oficiale prezentate de MAI, aproape 300 de polițiști, jandarmi sau alte cadre ale ministerului s-au îmbolnăvit în această perioadă. La fel ca și medicii, angajații MAI sunt în prima linie în lupta cu coronavirus și au contact direct cu sute de oameni în fiecare zi.

ADVERTISEMENT

Pe lângă cei 264 de angajați MAI infectați cu coronavirus, peste 3.000 sunt în carantină sau autoizolare, în timp ce 161 sunt internați în spital.

Situatia MAI cu privire la numărul de angajați infectați, în data de 28.04.2020:

  • numărul total de angajați din cadrul M.A.I. aflați în autoizolare/carantină este de 3.196
  • numărul total de angajați M.A.I. spitalizați este de 161
  • numărul total de angajați din cadrul M.A.I. care au ieșit din autoizolare/carantină este de 1.963
  • numărul celor care au fost externați este de 64
  • numărul total de angajați din cadrul M.A.I. confirmați cu virusul COVID-19 este de 264
ADVERTISEMENT

Sindicatul Europol acuză că MAI a ținut ascunse aceste cifre, până în prezent. ”Ministerul Afacerilor Interne a ţinut ascuns numărul de angajaţi care sunt infectaţi cu noul coronavirus, deşi majoritatea dintre poliţişti au fost în linia întâi, iar riscul de infectare era iminent.

Încă de la începutul pandemiei, Ministerul Afacerilor Interne a ţinut ascuns numărul de angajaţi care sunt infectaţi cu noul coronavirus, deşi majoritatea dintre poliţişti au fost în linia întâi, iar riscul de infectare era iminen”, au explicat sindicaliștii, conform stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii cer spor de risc pentru angajații MAI, în condițiile în care polițiștii și jandarmii sunt expuși infectării cu coronavirus în fiecare zi.

”Aşa cum pentru cadrele medicale din prima linie, prin ordonanţă de urgenţă, s-a acordat stimulent de risc, şi angajaţii MAI aflaţi în prima linie trebuiau să beneficieze în aceeaşi măsură de acest stimulent. Iar cifrele cu angajaţii MAI infectaţi/carantinaţi sau izolaţi arată în mod clar că riscurile la care sunt supuşi aceştia în exercitarea atribuţiilor de serviciu sunt incomensurabile. Numărul angajaţilor MAI infectaţi cu SARS-CoV- 2 aflaţi în prima linie creşte simţitor de la o zi la alta din cauza misiunilor specifice pe care aceştia le desfăşoară, fie în stradă sau la frontierele ţări”, au transmis cei de la Europol.

ADVERTISEMENT

România este codașă în Uniunea Europeană când vine vorba de numărul de angajați în sectorul MAI. Conform datelor oficiale, dintr-un total de 1.6 de milioane de ofițeri de poliție la nivel european, sau 318 de polițiști la 100.000 de locuitori, România are aproximativ 240 de polițiști la 100.000 de locuitori.

De altfel, reprezentanții MAI au recunoscut că există un deficit de 16.000 de oameni în minister. Mai exact 8.000 de polițiști, 4.000 de jandarmi și 4.000 de pompieri.

ADVERTISEMENT
Tags: