Legea Pensiilor 2025 aduce informații importante pentru cei care se întreabă cine are dreptul la pensia de urmaș și în ce condiții poate fi primită. Una dintre cele mai importante cerințe pentru ca soțul supraviețuitor să primească acești bani este legată de durata căsniciei.
Mai exact, pentru a beneficia de pensie de urmaș pe viață, soțul sau soția rămasă în viață trebuie să fi fost căsătorit(ă) cu persoana decedată cel puțin 15 ani. Totuși, dacă cei doi au fost căsătoriți doar pe o perioadă cuprinsă între 10 și 15 ani, vor primi pensie, însă vor fi aplicate penalizări.
Dacă soții au fost căsătoriți mai puțin de 15 ani, dar minimum 10 ani, se aplică o penalizare de 0,5% pentru fiecare lună lipsă până la împlinirea celor 15 ani. Asta înseamnă că pentru fiecare an în minus, suma primită scade cu 6%.
Dacă vorbim de sub 10 ani de căsnicie, în mod normal, soțul supraviețuitor nu primește pensie. Excepțiile sunt reglementate clar de lege și se aplică în cazuri speciale, precum accidentele de muncă sau bolile profesionale.
Legea oferă și excepții importante. Dacă soțul supraviețuitor este invalid de gradul I sau II, poate primi pensia de urmaș chiar dacă a fost căsătorit doar un an. La fel se întâmplă dacă persoana decedată a murit în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. În acest caz, nu contează vârsta celui rămas în viață și nici perioada căsniciei. Singura condiție este ca veniturile lunare ale soțului supraviețuitor să nu depășească salariul minim brut pe țară.
Legea Pensiilor 2025 stabilește și sumele exacte care pot fi încasate, în funcție de numărul de urmași:
De exemplu, dacă soțul decedat avea o pensie de 3.500 de lei, atunci:
Și copiii persoanei decedate au dreptul la pensie de urmaș, dacă sunt respectate următoarele condiții:
Aceștia trebuie să depună la dosar adeverințe de studii sau, dacă e cazul, acte medicale care atestă invaliditatea.
Pentru a beneficia de acest tip de pensie, trebuie să depui un dosar complet la Casa Națională de Pensii. Iată care sunt actele necesare:
Pensiile de urmaș se achită lunar, în același mod ca și celelalte pensii. Beneficiarii pot alege între două variante: mandat poștal, direct la domiciliu sau transfer bancar, în contul personal.
Sunt anumite situații în care statul oprește pensia de urmaș. De exemplu, dacă copilul beneficiar împlinește 26 de ani și nu se încadrează în cazurile speciale, atunci nu va mai primi bani de la stat. De asemenea, pensia de urmaș dispare și dacă soțul supraviețuitor se căsătorește sau dacă beneficiarul a fost condamnat definitiv pentru omor sau tentativă de omor asupra susținătorului.