News

Câți ani de închisoare au primit hoții români de cărți valoroase din Londra

02.10.2020 | 21:20
Cati ani de inchisoare au primit hotii romani de carti valoroase din Londra
ADVERTISEMENT

Hoții români care au furat cărți de patrimoniu extrem de valoroase dintr-un depozit de lângă Londra au fost condamnați la ani grei de închisoare.

Pentru a putea investiga acest caz, au fost necesare anchete în 3 țări, a scris stirileprotv.ro.

Infractorii au recunoscut în cele din urmă cele 12 spargeri pe care le-au dat pe teritoriul Marii Britanii.

ADVERTISEMENT

Hoții români au furat bunuri de peste 4 milioane de lire sterline

Pagubele ajung până la mai mult de 4,5 milioane de lire sterline.

Au trecut aproape 3 ani de la faimoasa spargere din Londra.

Anchetatorii au obţinut aceste imagini înregistrate de camerele de supraveghere, însă hoţii erau mereu cu un pas înainte. Erau profesionişti. Fiecare cu un rol foarte bine stabilit după cum se vede şi în aceste secvenţe în care sunt surprinse momentele de după spargere, când hoţii transportă prada de la maşina la un apartament din Londra. Era trecut de 3 dimineaţa şi străzile erau pustii. Hoţii au făcut mai multe drumuri, cu 6 genţi pline cu cărţi istorice.

Investigatorii britanici, în colaborare cu cei italieni şi cei români i-au identificat şi au reuşit să îi prindă abia anul trecut.

ADVERTISEMENT

Gruparea criminală avea 2 pioni principali: Gavril Popinciuc, de 45 de ani, şi Cristian Ungureanu, de 41 de ani.

Victor Opariuc, de 29 de ani, era unul dintre cei specializaţi în desantul pe funie prin acoperiş, în timp ce Ilie Ungureanu, de 33 de ani, era însărcinat cu supravegherea transportului.

ADVERTISEMENT

Şi Narcis Popescu de 34 de ani a jucat un rol foarte important. El a închiriat o casă în sudul Londrei unde erau depozitate temporar bunurile furate.

„Majoritatea bunurilor furate erau scoase din ţară printr o firmă care presta aşa zise servicii de curierat. Era de fapt firma unuia dintre inculpaţi din România, care transporta bunuri şi persoane între România şi Marea Britanie. Şi asta a fost folosită ca acoperire pentru a transporta bunurile furate inclusiv cărţile istorice”, a spus Andy Durham, detectiv inspector Poliţia Metropolitană Londra.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe dintre aceste bunuri au fost vândute direct potenţialilor clienţi sau pe un site specializat din România.

Românii și-au primit pedeapsa, la aproape un an jumate distanță de momentul în care au fost prinși.

Narcis Popescu a primit 4 ani şi 2 luni, în timp ce Marian Albu şi Traian Mihulca au luat câte 4 ani. Ilie Ungureanu şi Victor Opariuc au fost condamnaţi la 3,8 respectiv 3,7 ani. Tot 3 ani şi 8 luni au primit Viorel Paragină şi Liviu Leahu, Daniel David a fost condamnat la 3 ani şi 7 luni, Paul Popeanu la 3 ani şi 3 luni, iar Marian Mămăligă, la 4 ani.

„În total, sentinţele primite cumulează 118 ani. Totuşi, datorită circumstanţelor speciale determinate de pandemia de COVID19 şi a faptului că inculpaţii au pledat vinovat fără să mai fie nevoie de încă un proces, şi luând în considerare situaţiile dificile din închisorile britanice cauzate de restricţiile impuse de COVID pentru motive de siguranţă, instanţă le-a acordat reduceri ale pedepselor aşa că cei 12 vor sta acum în închisoare doar 48 de ani şi 4 luni”, a mai spus Andy Durham.

Toţi cei 12 infractori îşi vor executa pedepsele la închisoarea Wandsworth din Londra, Marea Britanie.

ADVERTISEMENT