News

Câți ani de închisoare riscă Nicolas Sarkozy. Faptele grave de care este acuzat fostul președinte francez

08.12.2020 | 21:44
ADVERTISEMENT

Parchetul național financiar a cerut patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, împotriva fostului președinte Nicolas Sarkozy.

Acesta e judecat pentru corupție și trafic de influență într-un proces fără precedent în Franța.

ADVERTISEMENT

Procuratorua a crut sentințe similare pentru coacuzații lui Sarkozy, fostul înalt magistrat Gilbert Azibert, precum și pentru Thierry Herzog, un avocat cunoscut și apropiat a lui Sarkozy. În cazul avocatului s-a cerut interdicția de a practica meseria timp de 5 ani.

Nicolas Sarkozy riscă 4 ani de închisoare

Fostul președinte se consideră nevinovat și s-a declarat surprins atunci când a fost pus sub acuzare pentru constituire de grup infracțional într-o anchetă care a ridicat mari suspiciuni de finanțare a campaniei sale prezidențiale din 2007.

ADVERTISEMENT

Am aflat cu cea mai mare stupefacţie despre această nouă inculpare. Nevinovăţia mea este din nou desconsiderată de o decizie care nu aduce nici cea mai mică dovadă privind orice finanţare ilicită”, s-a plâns fostul preşedinte francez pe Facebook.

„În cele din urmă îmi voi dovedi nevinovăţia. Mă voi lupta cu toată determinarea şi energia de care sunt capabil. Nedreptatea nu va câştiga”, a adăugat Nicolas Sarkozy.

ADVERTISEMENT

Nu recunosc niciuna din aceste infamii cu care sunt urmărit de şase ani”, a declarat Sarkozy în 30 noiembrie, în momentul în care s-a adresat instanței. Potrivit presei franceze, procurorii puteau cere un maxim de 10 ani de închisoare și o amendă de 1 milion de euro.

Conform Digi 24, în luna martie 2012, Franța a vândut Libiei în 2007 echipamente de control pe internet, contract folosit ulterior pentru refinanțarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Justiția franceză a decis să investigheze acest caz un am mai târziu, când Sarkozy nu mai se afla la Palatul Elysee.

ADVERTISEMENT

În 2018, Nicolas Sarkozy s-a aflat 26 de ore în arest în cadrul anchetei privind finanţarea de către Libia a campaniei sale electorale din 2007.

ADVERTISEMENT