News

Câți ani de muncă trebuie să ai ca să primești o pensie mai mare cu 1.440 de lei la recalculare. Vezi dacă te încadrezi și tu

Pensionarii așteaptă cu sufletul la gură finalizarea procesului de recalculare a pensiilor. Cine sunt românii care vor primi 1.440 de lei în plus la pensie după recalculare.
28.05.2024 | 22:57
Cati ani de munca trebuie sa ai ca sa primesti o pensie mai mare cu 1440 de lei la recalculare Vezi daca te incadrezi si tu
Câți ani de muncă trebuie să ai ca să primești o pensie mai mare cu 1.440 de lei la recalculare. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Recalcularea pensiilor este în plin proces, iar românii așteaptă cu nerăbdare să afle cu cât li se vor mări pensiile.

Cine sunt românii care vor primi o pensie mai mare cu 1.440 de lei la recalculare

Casele de pensii au anunțat că au încărcat deja toate documentele, urmând ca la începutul lunii iunie pensionarii să primească primele înștiințări cu noile pensii, după recalculare.

ADVERTISEMENT

Însă, până să ajungă poștașii la ei cu primele înștiințări, pensionarii pot afla câti bani vor primi, în plus, după recalculare, cu ajutorul noii formule de calcul.

Aceștia trebuie să știe un element esențial în recalcularea pensiei pe care urmează să o primească este numărul anilor munciți, conform reprezentanților Ministerului Muncii și al Casei Naționale de Pensii.

ADVERTISEMENT

Astfel, vor avea o pensie mare, după recalculare, românii care au activat un număr destul de mare de ani în câmpul muncii.

Pentru a vedea câte puncte primesc în plus pensionarii care au muncit între 30 și 45 de ani, Newsweek a făcut o simulare care scoate la iveală cine va primi cu 1.440 lei în plus la pensie.

ADVERTISEMENT

Astfel, românii care au 30 de ani lucrați primesc 0,5 X 5 = 2,5 puncte de stabilitate X 81 de lei valoarea punctului = 202 lei în plus.

Cei care au 35 de ani lucrați, primesc 0,5 X 5 + 0,75 X 5 = 6,25 puncte de stabilitate X 81 de lei valoarea punctului = 506 lei.

ADVERTISEMENT

Iar românii care au 40 de ani lucrați, primesc 0,5 X 5 + 0,75 X 5 + 5X1 = 11,25 puncte de stabilitate X 81 de lei valoarea punctului = 911 lei.

Un român care a muncit 40 de ani va avea o pensie mai mare cu 50%

Va primi 1.440 de lei în plus la pensie după recalculare un român care are un punctaj mediu anual de 1,5.  Cum punctul de pensie este de 2.054 de lei, înseamnă că pensia lui de astăzi de 3.081 de lei.

Pentru cei 40 de ani munciți, pensionarul va primi la recalulare și un număr mare de puncte de stabilitate: 0,5 X 5 + 0,75 X 5 + 5X1 = 11,25 puncte de stabilitate la care se adaugă cele 47 de puncte de stabilitate.

Totalul punctelor: 11,25 + 47 = 58,25 X 81 lei (valoarea punctului de referință) = 4.700 de lei pensie brută la recalculare.

Impozitul aplicat este de 10% din suma care depășește 2.000 de lei din pensie.

În acest caz, este vorba de 10% din diferența de 2.700 lei. Astfel, impozitul este de 270 lei, iar pensionarul va primi în plus la pensie după recalculare 1.440 lei net. În cele din urmă, pensia lui netă să fie după recalculare de 4.440 de lei.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”