Pensia este un aspect care îi preocupă constant pe români. Anul acesta, pensionarii din România au primit vești bune. De la 1 septembrie, unele pensii se vor majora cu 40%. Totuși, iată de câți ani de muncă are nevoie un român pentru a primi 6.000 de lei pensie de la stat.
Toamna anului 2024 aduce vești bune pentru pensionarii din România. La 1 septembrie, procesul de recalculare al pensiilor ajunge la final, ceea ce înseamnă că milioane de vârstnici vor avea pensii mai mari.
Oficialii au anunțat că pensiile medii vor crește chiar și cu 40% pentru mulți vârstnici. Mai exact, aproximativ 3 milioane de pensionari vor primi mai mulți bani din partea statului.
La polul opus, există și 2 milioane de pensionari care nu vor beneficia de creșterea pensiei. Totuși, vești bune sunt și pentru ei. Potrivit oficialilor, după recalculare, nu se va diminua nicio pensie.
Românii, fie că sunt pensionari, fie că urmează să intre în această categorie, își fac constant calcule. Fiecare vrea să afle câți bani va primi din partea statului român, după ce se va retrage din câmpul muncii.
Cei care speră să primească 6.000 de lei pensie de la 1 septembrie, trebuie să fie foarte atenți la formula de calcul. Totul depinde de anii petrecuți în câmpul muncii, dar și de punctele acumulate.
De exemplu, pentru ca pensia să fie în valoare de 6.000 de lei, persoana în cauză ar fi trebuit să se pensioneze la 63 de ani, adică, în urmă cu 14 ani. În 2010, valoarea punctul de pensie era mai mică, ceea ce înseamnă că pensionarul încasa 1.600 de lei.
Cu un punctaj mediu de 2, pensionarul se bucură acum de 4.100 de lei, căci valoarea unui singur punct este de 2.054 de lei. De asemenea, pensionarul mai are și 63 de puncte de contributivitate.
În ipoteza în care pensionarul a muncit 36 de ani, mai exact, 14 ani la grupa a II-a și 22 de ani și 10 luni în condiiții normale, va beneficia de 8 puncte. Pentru cei 14 ani lucrați la grupa a II-a, pensionarul va primi 4.9 puncte.
Cu alte cuvinte, formula finală va fi: 63 + 8 + 4.9 = 78.9 puncte x 81 lei punctul de referință =. 6.390 de lei. Aceasta va fi noua valoare a pensiei după recalculare.
Pensionarul în cauză trebuie să rețină faptul că nu va primi efectiv această sumă. Orice pensie care depășește pragul de 2.000 de lei, este impozitată cu 10%. Astfel, suma finală a pensiei încasate va fi de 6.000 de lei net.