News

Câți ani de viață sănătoasă prinde un român. Femeile trăiesc mult mai mult ca bărbații

02.02.2021 | 17:57
Cati ani de viata sanatoasa prinde un roman Femeile traiesc mult mai mult ca barbatii
Câți ani de viață sănătoasă prinde un român. Femeile trăiesc mult mai mult ca bărbații. Foto: colaj - Hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cât de mică este speranța de viață sănătoasă pentru un român față de media europeană, dar și cât de mult trăiesc femeile în comparație cu bărbații. Din acest punct de vedere, distanțele sunt inimaginabile. Sunt țări unde diferența între sexe urcă până la 10 ani.

O grămadă de variabile influențează sănătatea pe termen lung. Experții au trasat câțiva piloni fundamentali care alterează media din țările de pe ”bătrânul continent”. Diferențele sunt făcute de nivelul de trai, condițiile din spitale, stilul de viață, hrană, salariul mediu, activitatea de la locul de muncă și sistemul de pensii.

ADVERTISEMENT

Speranța de viaţă sănătoasă este un concept care măsoară numărul mediu de ani pe care o persoană îi poate trăi cu o stare de sănătate bună. În aceste studii sunt luate în calcul și ratele specifice de mortalitate, morbiditate şi riscul de invaliditate din anul respectiv.

Viață sănătoasă: 14 ani pierd românii față liderii europei

Speranța de viață în România este de aproximativ 75 de ani. Suntem printre ultimii din toată Europa, nu doar din Uniunea Europeană. Într-adevăr, ne poziționăm peste Bulgaria, dar la ce ne-a ajutat acest lucru vreodată? E doar o modestă consolare care se evaporă la prima adiere de vânt (sau de poluare).

ADVERTISEMENT

Cel mai mult (și mai bine) se trăiește în Elveția, Spania, Italia și, evident, în țările nordice care excelează în toate topurile legate de nivelul de bunăstare. Norvegienii, suedezii sau finlandezii sunt însă primii la sinucideri, dar asta este o altă discuție. Românii nu mai apucă să-și facă griji cu gânduri existențiale pentru că au prea multe probleme.

Românii se îmbolnăvesc mult mai devreme decât europenii

Foto: ec.europa.eu/eurostat

Suedezii sunt cei mai sănătoși din Europa, conform unui studiu publicat de Eurostat. Atât femeile, cât și bărbații din această țară duc o viață fără complicații medicale până la vârsta de 73 de ani. Media în Europa este situată undeva în jurul pragului de 64 de ani. Este interesant că nu există diferențe majore între sexe la acest capitol. Chiar dacă statisticile legate de speranța de viață sănătoasă sunt similare, femeile trăiesc, până la urmă, mult mai mult decât bărbații.

ADVERTISEMENT

Speranța de viață sănătoasă în România este de doar 59 de ani

Statistica prezentată la nivelul Uniunii Europene situează țara noastră sub pragul de 60 de ani: femei – 59,6/ bărbații – 59,2. Chiar dacă suntem cu 5 ani în spatele mediei din UE și la 14 ani de populația din Suedia și Malta, măcar nu suntem ultimii – așa cum ne-am obișnuit în general la studiile privind traiul din Europa. Suprinzător, speranța de viață sănătoasă din România este mai bună decât în țări precum Slovenia, Letonia, Croația și chiar Austria.

Femeile trăiesc mult mai mult ca bărbații

Foto: captura ec.europe.eu

Speranța de viață în Europa este de 81 de ani, dar ecartul între sexe este major. Diferența evidentă între salarii (femeile pierd din venituri un apartament în timpul vieții față de bărbați) nu se transpune și în numărul de ani trăiți. Mai mult, ea este invers proporțională. Diferența este 5,5 ani în favoarea „sexului frumos”. 

ADVERTISEMENT

Cea mai mare distanță se remarcă în Letonia și Lituania unde femeile trăiesc cu 10 ani în plus față de bărbați. România nu e departe la această statistică. Conform unui studiu prezentat de Comisia Europeană, doamnele din țara noastră sunt norocoase și prind 7,4 ani în plus. Ne aflăm pe locul 5 în Europa la acest capitol.

Femeile din România trăiesc cu 7,4 ani mai mult decât bărbații

Foto: Hepta.ro

Diferențele sunt semnificative pe tot continentul, nu doar în țările din UE. Cea mai mică prăpastie poate fi remarcată în țări precum Olanda, Islanda, Norvegia sau Albania.

Speranța de viață – Media din Uniunea Europeană:

  • femei – 83,5 ani
  • bărbați –  78,3 ani

Unde se trăiește cel mai mult în Europa fără probleme medicale

Primele 10 regiuni unde femeile au cea mai mare medie de viață se regăsesc în Spania și Franța. Madridul este în vârful clasamentului, cu o medie de 88 de ani. Per total, în top 10 se clasează 7 zone din Spania.

Când vine vorba de bărbați, lucrurile se schimbă un pic. Italienii domină ierarhia cu regiuni din centrul și nordul țării.

Foto: eu.europe.ec

Viață sănătoasă. Diferența pe continente. Unde se trăiește cel mai mult?

În ultimii 150 de ani lucrurile s-au schimbat drastic. Progresul a făcut ca speranța de viață să se dubleze în multe zone. Nivelul de trai determină mai mult ca niciodată numărul de ani pe care o persoană îi va trăi pe acest pământ.

Potrivit Our World in Data, la nivel global, media de vârstă pentru bărbați este de 70 de ani, iar pentru femei – 75 de ani. În Hong Kong (85 de ani) și Japonia se trăiește cel mai mult. Țările asiatice domină partea din față a topului și au 4 reprezentante în primele 5 locuri. Europa se regăsește în top 10 prin Elveția, Italia, Spania și Islanda.

Media pe continente: albastru – bărbați/ negru – femei

Foto: statista.com

Mediile cele mai mari se înregistrează în America de Nord, Europa și Australia, în timp ce speranța de viață din Africa rămâne modestă în comparație cu restul planetei.

Un studiu minuțios, prezentat de Statista.com, indică faptul că persoanele care au nivel de trai bun trăiesc în medie 79 de ani.

ADVERTISEMENT