Câți ani trăiesc papagalii, de fapt. Ce se întâmplă dacă sunt ținuți doar în colivie. Un studiu publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences arată care este motivul pentru care aceste animale au o durată mare de viață.
Ce perioadă supraviețuiesc papagalii, în realitate. Ce se petrece atunci când aceste păsări colorate stau numai în colivie. Ultimele cercetări demonstrează că aceste animale trăiesc mult datorită inteligenței care le caracterizează.
Longevitatea este de cele mai multe ori asociată și cu o masă mare a corpului. Asta înseamnă că păsările de dimensiuni mai mari trăiesc, în medie, cu 5 ani mai mult decât cele mici. Speciile de dimensiuni medii trăiesc între 10 şi 15 ani, însă în cazuri excepționale ajung până la 20 de ani.
Cea mai longevivă rasă de papagali, recunoscută în toată lumea, este Cacadu. Această pasăre exotică trăiește între 40 și 60 de ani. Oamenii de știință spun că au existat și exemplare care au supraviețuit până la 100 de ani.
Au ajuns la această vârstă cei care au fost crescuți în anumite grădini zoologice. În cazul în care papagalul din această specie este ţinut în captivitate, în colivie, trăieşte mai puţin, undeva între 30 și 50 de ani.
„Cacadu poate trăi până la 70 sau chiar 80 de ani în unele cazuri, dar cântărește doar 700-1000 de grame. Oamenii cântăresc de 100 de ori mai mult, dar trăiesc cu doar câteva decenii mai mult.
Acest lucru se datorează probabil faptului că pot zbura și pot scăpa de prădători”, a declarat Simeon Smeele, ecologist la Institutul Max Plank pentru Comportamentul Animalelor din Radolfzell, scrie Live Science.
Papagalii din rasa Amazon se numără, de asemenea, printre cele mai longevive păsări de pe pământ. Specialiștii transmit că pot trăi până la 50 de ani dacă sunt întreținuți și beneficiază de o alimentație corectă.
Pasărea are nevoie de o colivie spaţioasă pentru a se putea desfăşura. Papagalii din rasa Kakapo supraviețuiesc până la 60 de ani, în timp ce păsările din rasa Ara ajung până la 30-50 dacă sunt ținute în captivitate.