Life

Câţi ani trebuie să trăiască un român, de fapt, după pensionare. Doar așa își va recupera toţi banii daţi statului la contribuţii

Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție la fondul de pensie. Statisticile sunt mult mai optimiste în cazul femeilor.
30.06.2024 | 09:30
Cati ani trebuie sa traiasca un roman de fapt dupa pensionare Doar asa isi va recupera toti banii dati statului la contributii
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție la fondul de pensie. Sursa foto - freepik.com
ADVERTISEMENT

Pensia este un aspect care îi îngrijorează pe români. Teama multora este că nu vor mai trăi suficient de mult încât să se bucure de aceștia bani. Statisticile sunt îngrijorătoare și, din păcate, nu aduc vești bune pentru românii care au muncit o viață întreagă.

Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție la fondul de pensie

România nu stă foarte bine la capitolul financiar. Nu doar salariile mici îi îngrijorează pe români, ci și pensiile pe care le vor primi după zeci de ani de activitate în câmpul muncii.

ADVERTISEMENT

Din păcate, statisticile arată că speranța de viață în România este de 75 de ani. Tot statisticile realizate de Eurostat mai arată și că femeile trăiesc 79 de ani, în timp ce bărbații trăiesc puțin peste 71 de ani.

Potrivit antena3.ro, o persoană care beneficiază de salariul de 3.000 de lei brut, contribuie la sistemul public de pensii cu 750 de lei. Pe parcursul celor 35 de ani, atât cât este necesar pentru stagiul complet de cotizare, o persoană aduce bugetului de stat 315.000 lei.

ADVERTISEMENT

Pentru a aflat de câți bani se bucură, de fapt, un român ieșit la pensie, calculul este foarte simplu. Având în vedere că speranța de viață este de 75 de ani, în urma calcului, un român încasează pensie doar 128.520 lei. Asta înseamnă că mai mult de jumătate din contribuția sa, adică peste 186.000 de lei, rămâne la stat.

În această situație, cele mai câștigate sunt femeile. Având în vedere că speranța lor de viață este mai mare, acestea își recuperează o mare parte din bani. Mai exact, 299.880 de lei, ceea ce înseamnă că doar 15.120 revine statului.

ADVERTISEMENT

Indiferent de calcule, dată fiind situația actuală și speranța de viață din România, niciun cetățean nu se bucură de contribuția completă. Pentru a se bucura de contribuția completă pentru pensie, românii ar trebui să trăiască cu 15 ani mai mult.

La ce vârstă poți ieși la pensie și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești

Românii pot beneficia de pensia pentru limită de vârstă, de pensia anticipată și de pensia anticipată parțial. Fiecare dintre ele se acordă în anumite condiții și presupune respectarea anumitor reguli.

ADVERTISEMENT

Pensia pentru limita de vârstă se acordă persoanelor care au atins vârsta standard de pensioare. De asemenea, este obligatoriu ca acestea să fi realizat și stagiul minim de cotizare în sistemul de pensii.

Pensia anticipată se poate acorda cu maxim 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Însă, condiția este ca persoanele beneficiare să fi realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet.

Pensia anticipată parțială se acordă cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Se acordă atât celor care au realizat un stagiu complet de cotizare, cât și celor care au depășit acest stagiu cu maxim 8 ani.

În prezent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani. Aceasta va ajunge la 63 de ani până în 2030. În cazul bărbaților, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. În ambele cazuri, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. În prezent, stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani, dar va ajunge la 35 de ani, la fel cum este în cazul bărbaților.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă...
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă e la putere în fotbal ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Ce a ținut neapărat să îi transmită Irina Columbeanu tatălui ei, Irinel Columbeanu,...
Ce a ținut neapărat să îi transmită Irina Columbeanu tatălui ei, Irinel Columbeanu, după ce a venit în România să îl vadă!
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români