News

Câți ani va sta la închisoare Gheorghe Dincă. Pedeapsa poate fi extrem de mică din cauza modificărilor legilor justiției

29.07.2019 | 10:09
Cati ani va sta la inchisoare Gheorghe Dinca Pedeapsa poate fi extrem de mica din cauza modificarilor legilor justitiei
Gheorghe Dincă nu va face închisoare pe viață. Sursa foto: Digi 24

Gheorghe Dincă nu va face închisoare pe viață, așa cum mulți români s-ar fi așteptat. Legea îl favorizează pe criminalul din Caracal, iar jurnalistul Liviu Avram de la ziarul Adevărul a explicat modul prin care acesta poate sta puțini ani în spatele gratiilor comparativ cu gravitatea faptelor comise.

Câți ani va sta la închisoare Gheorghe Dincă. Pedeapsa poate fi extrem de mică din cauza modificărilor legilor justiției. Dinca nu va face închisoare pe viață pentru că are peste 60 de ani

Căci, așa cum a recunoscut chiar asasinul, nu vorbim despre o singură crimă odioasă, ci de două. Luiza Mihaela Melencu și Alexandra Măceșanu au fost ucise cu sânge rece de odiosul mecanic auto. Cu toate acestea, Codul Penal este de partea sa, căci va beneficia de circumstanțe atenuante având vârsta înaintată pe care o are.

Persoanele care au peste 60 de ani nu pot fi condamnate la închisoare pe viață, iar bărbatul a trecut deja de această vârstă și face aproape 67 de ani. Redactorul șef al ziarului Adevărului a explicat pe pagina publicației, dar și într-o intervenție în direct la Digi 24 mecanismul și legea prin care Dincă scapă ușor după tot ce a făcut. A vorbit și despre câți ani de pușcărie ar putea face, de fapt.

gheorghe dinca inchisoare
Procurorii, investigații la casa groazei. Sursa foto: Digi 24

„I se va scădea 20% din pedeapsă”

„Nu poate fi condamnat la închisoare pe viață pentru că are 60 de ani, eliberarea condiționată după ce a ispășit o treime din pedeapsă, va beneficia de recursul compensatoriu, i se va scădea 20 % din pedeapsă”, a declarat Liviu Avram la Digi 24.

Avram mai spune că asasinul va putea cere reducerea pedepsei dacă a ispășit o treime din execuție, asta dacă primește mai puțin de 10 ani sau o jumătate de pedeapsă dacă vorbim de o condamnare de peste 10 ani.

„Noi am spus că toate modificările aduse legislației sunt în favoarea infractorilor și niciuna în favoarea victimelor. Și la asta se adaugă și alte modificări legilative de natură să împiedice instituțiile de aplicare a legii să acționeze sau măcar să le timoreze”, a mai spus Avram.