News

Câți ani va sta la închisoare Radu Mazăre. Tribunalul Ilfov a decis contopirea celor două pedepse primite de fostul primar

Câți ani va sta la închisoare Radu Mazăre, fostul primar al Constanței. Tribunalul Ilfov a decis contopirea celor două pedepse primite de fostul primar.
23.03.2023 | 20:23
Cati ani va sta la inchisoare Radu Mazare Tribunalul Ilfov a decis contopirea celor doua pedepse primite de fostul primar
ADVERTISEMENT

Câți ani va sta la închisoare Radu Mazăre, fostul primar al Constanței? Tribunalul Ilfov a oferit răspunsul după ce a decis contopirea celor două pedepse primite de fostul primar, mai exact una de cinci și alta de nouă ani grei de stat după gratii. Așadar, Radu Mazăre va sta la închisoare 9 ani.

Câți ani va sta la închisoare Radu Mazăre?

De reținut că din această condamnare va fi scăzută perioada detenției din 2019 și până în prezent. Mai mult, decizia nu e definitivă, conform Stirile Pro TV. Radu Mazăre fusese condamnat deja la 9 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale şi la 5 ani de închisoare pentru luare de mită în dosarul Polaris, fiind încarcerat la Penitenciarul Jilava.

ADVERTISEMENT

”Constată că faptele pentru care petentul condamnat a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 187 din data de 03.05.2019, pronunţată în dosarul nr. 4453/1/2015 de Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, definitivă prin decizia penală nr. 14/A din data de 03.02.2022 a Completului de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi prin sentinţa penală nr. 148/10.07.2017 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr. 32/A/07.02.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt concurente”, se arată în minuta instanţei.

În consecință, după contopirea pedepselor, Tribunalul Ilfov a decis ca Radu Mazăre să rămână cu o condamnare de nouă ani, din care se vor scădea anii petrecuți deja după gratii. Cel mai probabil Radu Mazăre va ieși din închisoare mai repede de această perioadă, prin eliberare condiționată, dacă va respecta mai multe reguli și va fi un deținut model.

ADVERTISEMENT

”Aplică petentului condamnat Mazăre Radu Ştefan pedeapsa cea mai grea, de 7 ani închisoare (stabilită prin sentinţa penală nr. 148/10.07.2017 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr. 32/A/07.02.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată

Prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) C.pen. cu referire la art. 309 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen. ?i art. 5 C.pen.), la care adaugă un spor de 2 ani închisoare, urmând ca în final petentul condamnat să execute pedeapsa principală rezultantă de 9 ani închisoare”, mai precizează Tribunalul Ilfov.

ADVERTISEMENT

Așa cum FANATIK scria, statul român are șanse nule să mai recupereze ceva din prejudiciul de 20 de milioane de euro din dosarul retrocedărilor ilegale din stațiunea Mamaia. Nu doar că statul român nu a recuperat niciun ban, dar nici măcar nu a încercat vreodată să o facă.

În condițiile în care statul român și UAT Constanța nu s-au constituit niciodată în părți civile și nu au solicitat despăgubiri în acest dosar, Primăria Constanța deschidea doar în 2021 mai multe procese în civil prin care încerca să recupereze cei 20 de milioane de euro de la ”administrația Mazăre”.

ADVERTISEMENT

Problema e că aceste acțiuni au fost respinse pentru că au fost depuse prea târziu, în condițiile în care termenul legal de prescripție de trei ani a trecut. UAT Constanța a făcut, totuși apel, astfel că dosarele se află în continuare pe rol. Curtea de Apel Constanța admitea în 14 februarie 2023 unul dintre apelurile primarului Vergil Chițac și a trimis, totuși, un dosar spre rejudecare. În procesul respectiv Municipiul Constanța cere de la fostul primar Mazăre suma de 2.8 milioane de dolari.

ADVERTISEMENT