Alegeri 2024

Câți bani a băgat în campania electorală Vlad Piedone, primarul Sectorului 5. Sumele uriașe plătite pentru consultanță de către PUSL

Vlad Popescu Piedone este milionar în lei, iar în campania electorală a băgat circa o treime din economiile deținute în bănci
12.06.2024 | 13:40
Cati bani a bagat in campania electorala Vlad Piedone primarul Sectorului 5 Sumele uriase platite pentru consultanta de catre PUSL
Familia Piedone a investit sute de mii de lei în campania electorală. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vlad Popescu Piedone, ales deputat în Camera Deputaților în 2020 pe listele PSD, partid pe care l-a părăsit un an mai târziu, a investit o bună parte a veniturilor sale în campania electorală de la Sectorul 5. La fel ca și acesta, PUSL, partidul condus chiar de tatăl său, a plătit sume uriașe firmelor de consultanță pentru campania electorală.

Vlad Piedone, campanie electorală finanțată cu sute de mii de lei

Vlad Popescu Piedone este noul primar al Sectorului 5 al Capitalei, candidatul PUSL reușind să obțină peste 40% din voturile exprimate. A doua zi după alegerile de duminică, Vlad Piedone și-a adăugat la poza de profir pe Facebook un citat, atribuit lui Gandhi: „La început te vor ignora, apoi vor râde de tine, apoi vor lupta împotriva ta și apoi vei câștiga”.

ADVERTISEMENT

În seara alegerilor acesta postase un mesaj în care le mulțumea alegătorilor pentru victoria la primărie. „“Piedone” nu a fost și nu va fi niciodată în slujba intereselor politice! “Piedone” a fost, este și va fi umbrela și portavocea oamenilor buni, păcăliți de politicieni!”, a scris Vlad Piedone.

Potrivit datelor publicate de către AEP, în data de 13 mai, Vlad Popescu Piedone a virat în contul campaniei electorale suma de 200.000 lei. Sursa acestor bani este trecută ca „venituri proprii”.

ADVERTISEMENT

O săptămâna mai târziu, în data de 21 mai, Vlad Piedone mai virează în contul de campanie al celor de la PUSL încă 130.000 lei. La fel, și de această dată, sursa acestor bani menționată menționată este „venituri proprii”.

Aceste sume de bani, investite în propria campanie electorală, nu ar trebui să surprindă în condițiile în care Vlad Piedone este milionar în lei. În declarația de avere depusă în anul 2021, după preluarea mandatului de deputat, acesta menționa că deține într-un cont de economii 900.000 lei. Suma era uriașă în condițiile în care în anul 2020, Vlad Piedone, angajat la societatea de salubritate din Sectorul 6, Urban SA, câștiga pe an doar 10% din această sumă. Postul ocupat era cel de consilier vânzări asigurări. Totuși, în același an, fiul lui Popescu Piedone încasase 400.000 lei și 15.000 euro din vânzarea a două autoturisme și a unui apartament.

ADVERTISEMENT

Patru ani mai târziu, în declarația de avere din aprilie 2024, Vlad Piedone menționează că, în același cont de economii, are puțin peste un milion de lei. Veniturile sale salariale au crescut semnificativ însă în ultimii ani în contextul în care, din funcția de deputat, a încasat anual peste 130.000 lei. Din vânzarea a două autoturisme în ultimii doi ani a încasat alți 40.000 euro.

Conturile de economii ale lui Vlad Piedone
Conturile de economii ale lui Vlad Piedone/ Aprilie 2024

În ceea ce privește afacerile în care este asociat, viitorul primar al Sectorului 5 menționează că deține 10 părți sociale dintr-o firmă. Deși în declarația de avere nu menționează venituri din dividende, firma în care Vlad Popescu deține 50% din acțiuni, God Trust Enterprises SRL a avut în 2023 un profit net de aproape 200.000 lei, la o cifră de afaceri de circa jumătate de milion lei.

ADVERTISEMENT

Bani investiți și de Popescu Piedone în campania electorală

Și Popescu Piedone, candidatul PUSL la Primăria Capitalei, a investit din fondurile proprii în campania electorală. Potrivit datelor de la AEP, în data de 21 mai, Piedone a virat în contul de campanie electorală al PUSL suma de 300.000 lei. În ceea ce privește proveniența acestor bani, și acesta menționează „venituri proprii”.

Acest lucru este important în condițiile în care, potrivit declarației de avere depuse în 18 aprilie, Popescu Piedone nu deținea în conturi o asemenea sumă de bani. În documentul citat, Piedone menționează că are trei conturi în lei, suma totală din aceste depozite fiind de doar 150.000 lei. Singurele bunuri pe care le deține sunt două autoturisme, un Mercedes-Benz din 1975 și un Jaguar din 1992, asta după ce în 2023 i-a donat fiului său patru terenuri, o casă de locuit din București și cinci autoturisme.

Din documentul citat aflăm și că Popescu Piedone a avut anul trecut un salariu de 108.000 lei în fruntea Primăriei Sectorului 5, sumă la care se adaugă și puțin peste 10.000 lei, bani câștigați pentru munca prestată în pușcărie.

Sume uriașe plătite pentru consultanță politică de PUSL

În aceleași date publicate de către AEP avem și o listă detaliată cu cheltuielile de campanie ale partidului condus de către Popescu Piedone, PUSL. În această listă apar mai multe contracte pentru asistență și consultanță dar și pentru producția și difuzarea materialelor de propagandă în online.

Multe dintre aceste contracte, în special cele mai mari, sunt semnate cu aceeași firmă de consultanță: Black Moon SRL. Spre exemplu, patru contracte cu această firmă sunt semnate în data de 1 iunie, două de către PUSL București și alte două de către PUSL Sector 5. Primele două, unul pentru consultanță și consultare iar un altul pentru producția și distribuirea de materiale de propagandă în online, au fiecare o valoare de 400.000 lei. Cele de la PUSL Sector 5 au o valoare mai mică, de 52.000 lei și 50.000 lei.

Cu două săptămâni înainte, în 15 mai, PUSL Sector 5 mai semnase două contracte, de producție și distribuire în online, cu aceeași firmă Black Moon SRL în valoare totală de 99.000 lei. A doua zi, tot PUSL Sector 5 încheia un al treilea contract cu Black Moon SRL, tot cu o valoare de 50.000 lei.

Aceeași firmă mai apare în câteva contracte mici cu organizațiile din țară ale PUSL. Însă, peste doar o săptămână, în data de 22 mai, PUSL București semnează alte trei contracte cu Black Moon. Cele trei contracte au o valoare totală de 825.000 lei, și includ și difuzarea materialelor electorale la TV.

Contracte cu Black Moon SRL
PUSL, contracte cu Black Moon SRL

Tot în data de 22 mai sunt facturate alte 11 părți către Black Moon SRL. Plățile sunt facturate de către organizațiile de la sectoarele 1, 5 și 6. Suma totală este de circa 600.000 lei, din car plățile făcute de către PUSL Sector 5 au fost de 150.000 lei. Și PUSL Sector 3 facturează în aceeași zi trei plăți către aceeași firmă, cu suma totală de 95.000 lei.

Suma totală pe care partidul condus de Popescu Piedone o plătește acestei firme se ridică la circa 2,5 milioane lei.

Fima Black Moon SRL, care este pe piață de 15 ani, are ca principal domeniu de activitate „activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune”. Anul trecut firma a avut un profit net de 87.000 lei, la o cifră de afaceri de 556.000 lei. Principalul acționar al firmei, cu 70% din acțiuni, este un șef din Antena 3.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați...
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Desert de-ți lasă gura apă. Plăcintă cu cireșe și migdale
Desert de-ți lasă gura apă. Plăcintă cu cireșe și migdale
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă...
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă o suprafață de aproape 19.000 de metri pătrați