Sporturi

Câţi bani a câştigat, de fapt, Ilie Năstase din tenis! Când a plătit cea mai mare amendă

12.11.2020 | 13:00
Cati bani a castigat de fapt Ilie Nastase din tenis Cand a platit cea mai mare amenda
Câţi bani a câştigat, de fapt, Ilie Năstase din tenis! Când a plătit cea mai mare amendă
ADVERTISEMENT

Tenismeni de azi, cel puţin cei de top, fac avere din sportul alb, însă nu acelaşi lucru îl putem spune de marii campioni din anii ’70. Ilie Năstase a fost unul dintre cei mai talentaţi sportivi din acea perioadă, însă nu a făcut avere precum Rafael Nadal sau Roger Federer. FANATIK îţi prezintă câţi bani a câştigat, de fapt, “Nasty” din tenis.

Cu două trofee de Mare Şlem în palmares, US Open în 1972 şi Roland Garros în 1973, şi cu alte trei finale pierdute, Ilie Năstase a obţinut bani care în prezent îi primeşte un tenismen când este eliminat în primele tururi ale unui turneu important.

ADVERTISEMENT

FANATIK a analizat câştigurile lui Ilie Năstase din cei mai buni ani ai lui în tenisul mondial şi îţi prezintă sumele obţinute atunci în banii de azi. După 16 ani de carieră, fostul mare tenismen a câştigat 2.076.071 de dolari, o sumă mică în comparaţie cu veniturile obţinute de marii jucători din prezent.

Banii câştigaţi de Ilie Năstase din tenis. Suma infimă primită pentru US Open şi Roland Garros

La începutul carierei, când turneele nu ofereau premii substanţianle şi sumele erau primite de jucători înainte de meciuri, Ilie Năstase nu câştiga prea mulţi bani. Ba mai mult, aşa cum a dezvăluit în autobiografia “Mr. Năstase”, Ion Ţiriac era cel care îl ajuta să câştige câţiva bani.

ADVERTISEMENT

“La un moment dat, devenise (n.r. Ion Ţiriac) unul dintre jucătorii europeni de top, aşa încât i se oferea chiar şi o mică garanţie financiară, cam 200 de dolari (deşi era ilegal pe atunci) pentru a participa la turneu. El spunea atunci: ‘Îi daţi 100 de dolari şi lui Ilie, altfel nu vin'”, scria Ilie Năstase în autobiografia lui.

Pentru primul turneu de Mare Şlem câştigat, US Open în 1972, Ilie Năstase a încasat un cec în valoare de 25.000 de dolari. În bani de azi, suma obţinută de marele tenismen s-ar traduce, după calculul inflaţiei, în puţin peste 155.000 de dolari. Pentru succesul la US Open 2020, Dominic Thiem a câştigat 3.000.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu, în 1973, Ilie Năstase a triumfat la Roland Garros, unde a primit tot 25.000 de dolari (aproximativ 146.000 de dolari în banii de azi) pentru victoria din finala cu Nikola Pilic. La un calcul simplu, pentru cele două turnee de Mare Şlem, fostul mare tenismen a câştigat 50.000 de dolari (cu puţin peste 300.000 de dolari în ziua de azi). Pe 23 august 1973, Ilie Năstase devenea primul număr 1 mondial în ierarhia ATP.

Primii bani obţinuţi din sponsorizări

Ideea ca un sportiv să fie sponsorizat în anii ’70 era departe de ceea ce se întâmplă azi. În prezent, Rafael Nadal, Novak Djokovic şi Roger Federer câştigă zeci de milioane din contractele de imagine, însă lucrurile stăteau cu totul altfel acum 50 de ani.

ADVERTISEMENT

Printre primele contracte de sponsorizare ale lui Ilie Năstase s-a numărat şi acordul cu Nike. Tenismenul folosea încălţămintea produsă de firma americană în 1969, iar tenismenul a primit 5.000 de dolari (puţin peste 35.000 de dolari în banii de azi) pentru acest contract.

Amendă de 5.000 de dolari după ce salvat turneul de la Wimbledon

Ilie Năstase nu doar a câştigat bani din tenis, ci a şi dat înapoi. Amenzile pentru ieşirile în decor erau aspre, însă una dintre cele mai mari sume plătite a venit după ce a salvat turneul de la Wimbledon. În 1973, 81 de tenismeni au boicotat competiţia din Londra, în semn de protest după ce Nikola Pilic fusese suspendat de Federaţia Iugoslavă de Tenis.

Ştiind că-l poate paşte o suspendare drastică, dar şi după ce Nicolae Ceauşescu i-a ordonat să joace la Wimbledon, Ilie Năstase a intrat pe teren, iar pentru acest lucru a primit o amendă de 5.000 de dolari din partea ATP. “Am fost dezamăgit de faptul că membrii All England Club nu mi-au mulţumit nici măcar odată pentru că le salvasem turneul”, şi-a reamintit Ilie Năstase în autobiografia lui.

  • 1.565.413 de dolari a obţinut Rod Laver (câştigător a 11 turnee de Mare Şlem) din tenis
  • 129.946.683 de dolari a obţinut Roger Federer (câştigător a 20 turnee de Mare Şlem) din tenis
ADVERTISEMENT
Tags: