News

Câţi bani a cheltuit Nicușor Dan în campanie. Suma cu care primarul Capitalei s-a împrumutat

04.12.2020 | 14:23
Cati bani a cheltuit Nicusor Dan in campanie Suma cu care primarul Capitalei sa imprumutat
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan, primarul Capitalei, și-a finanțat campania electorală în special din donații, însă a trebuit  să scoată și bani din buzunarul propriu sau chiar să se îndatoreze.

Donațiile au reprezentat nu mai puțin de trei sferturi din bugetul pe care Nicușor Dan l-a avut în calitate de candidat independent pentru primăria Bucureștilor.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, campania sa a fost finanțată indirect și prin contribuțiile partidelor care l-au susținut, anume PNL și Alianța USR-PLUS.

Nicușor Dan a scos din buzunar două salarii jumătate de la Parlament

Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli din campania electorală pe care l-a raportat Autorității Electorale Permanente, Nicușor Dan a avut la dispoziție 446.000 lei, din care a cheltuit 445.251 lei.

ADVERTISEMENT

Grosul banilor provine din donații, anume 326.800 lei, la care se adaugă 24.500 lei pe care Dan i-a scos din buzunarul propriu și 94.700 lei împumutați de candidat în scopul finanțării campaniei.

Ca structură a cheltuielilor de campanie cel mai mult a fost alocat pentru broșuri, pliante și alte materiale de promovare electorală – 185.118 lei, urmate de publicitate electorală în mediul online – 130.662 lei, cheltuieli de protocol, și consultanță – 102.656 lei, promovare la radio/ TV/ presa scrisă – 23.192 lei, afișe – 3.539 lei.

ADVERTISEMENT

La prima vedere, pare a fi un buget modest pentru un oraș precum București, mai ales că bugetul pe care l-a avut la dispoziție principalul său adversar, Gabriela Firea (PSD) a fost de 1.271.000 de lei. Însă este posibil ca din fondurile pe care le-a avut la dispoziție organizația municipală a PSD să fi fost finanțate și campaniile organizațiilor de sector, în condițiile în care bugetul PSD Sector 1 a fost de numai 91.000 de lei.

În schimb, pentru campania lui Nicușor Dan au cheltuit bani și PNL și USR-PLUS. Bugetul organizației municipale a PNL a fost de 485.000 de lei, iar sectoarele au avut bugete separate, până aproape de nivelul organizației București. Rămîne neclar însă în ce măsură cei 485.000 de lei  au fost utilizați în favoarea actualului primar, deoarece liberalii au trebuit să susțină din acești bani și campania pentru Consiliul General.

ADVERTISEMENT

Aceeași situația este valabilă și  pentru  USR, însă bugetul lor de venituri și cheltuieli în campania electorală nu a fost încă publicat.

ADVERTISEMENT