News

Câți bani a cheltuit România în războiul din Afganistan! Suma este una amețitoare

22.10.2020 | 15:21
Militarii români s-au fotografiat cu tricolorul în Afganistan. Sursa foto - MApN facebook
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune câți bani a cheltuit România în războiul din Afganistan, unul despre care Donald Trump a anunțat că se află pe final. Cel mai puternic om de pe planetă este contrazis însă puternic de ultimele evenimente, dar și de oamenii care îl consiliază și care i-au atras atenția imediat că a comis o gafă

De altfel, alți doi militari români au fost răniţi în această zonă a lumii, în timpul unei misiuni de patrulare, în urma declanşării unui dispozitiv exploziv improvizat. Cei doi primesc tratament de specialitate la Spitalul Militar ROL-2 din Baza Aeriană Kandahar, fiind în stare stabilă.

ADVERTISEMENT

Militarii români se deplasau cu un convoi de autovehicule MRAP (Mine ResistantAmbushProtected / autovehicule rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor), în regiunea Kandahar. Dispozitivul exploziv a pornit la trecerea ultimului autovehicul din coloană. În urma exploziei, au fost răniţi sergentul Adrian Ioan Czifrak şi caporalul clasa a II-a Iosif Ioan Reman.

Câți bani a investit România în războiul din Afghanistan!

Vă readucem aminte că România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie. Acesta era format din 405 militari toți fiind din Batalionul 26 infanterie ″Neagoe Basarab”, sub comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).

ADVERTISEMENT

Atunci a avut loc practic prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-al Doilea Război Mondial. Între timp, nu mai puțin de 30 de mii de militari români au ajuns în Afganistan. Din păcate, 29 dintre ei nu s-au mai întors niciodată.

Sursa foto – MApN facebook

Vorbim despre 27 de militari activi şi doi în rezervă, ce lucrau la momentul decesului, unul pentru ONU şi altul pentru MAE. Pe lângă pierderile umane, România a fost nevoită să suporte cheltuieli serioase pentru acest război. Conform comunicatelor Armatei, țara noastră a oferit sume uriaşe pentru sprijinul misiunii. Vorbim despre aproape 400 de milioane de euro doar pentru diurnele militarilor.

ADVERTISEMENT

Atenție! La toți acești bani se adaugă cheltuielile logistice, adică transport, muniţii, mentenanţă, cazare, masă, cheltuieli care nu sunt deloc nesemnificative. De altfel, chiar un secretar de stat din MApN, Nicolae Nasta a precizat în plenul Camerei Deputaților că, România a cheltuit peste 3 miliarde de lei în perioada 2001-2018 cu finanțarea participării militarilor la misiunile din Afganistan și Irak.

Cum a început războiul din Afganistan

Vă readucem aminte că atacul din 11 septembrie 2001, iniţiat de organizaţia teroristă Al-Qaeda, sprijinită de guvernul taliban a reprezentat startul acestui conflict întins pe 19 ani de zile. Osama Bin Laden a luat atunci viaţa a 3.000 de americani şi a declanşat războiul contra terorismului.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Un război cu cifre deloc de neglijat. La aproape două decenii distanță, statisticile sunt unele reci. Aproape 157 de mii de oameni și-au pierdut viața și forțele de securitate afgane au fost decimate. 64 de mii de oameni angajați aici au fost uciși. Pe locul 2 într-un clasament înfiorător se află civilii. 43 de mii de persoane au murit, în timp ce alți 42 de mii făceau parte din forțele insurgente.

Interesant este că, în prezent, conform ultimului raport al Pentagonului, în Afganistan sunt în jur de 22.000 de militari aliaţi şi parteneri şi peste 24.000 de contractori civili.

Ce spune Donald Trump despre retragerea trupelor americane

Cel mai puternic om de pe planetă, Donald Trump nu a ezitat o clipă și a postat mai multe mesaje pe o rețea de socializare în cursul dezbaterii electorale a candidaţilor la funcţia de vicepreşedinte, republicanul Mike Pence şi democrata Kamala Harris.

Acesta a promis că până la Crăciun, „puţinii militari rămaşi în Afganistan să fie aduşi acasă”. De altfel, prezența lor în această zonă a lumii a fost redusă serios. În acest moment, SUA are în Afganistan 8.600 de militari şi ar urma ca în două luni numărul acesta să fie între 4.000 şi 5.000 de militari

Sursa foto – facebook

Mai mult de atât, la sfârșitul lunii februarie a fost semnat, la Doha, un acord între americani şi talibani pentru reducerea violenţei şi retragerea militarilor străini în 14 luni. Armistițiul a fost și nu prea respectat. Între timp au existat conflicte serioase între cele două părți.

Mai mult de atât, Donald Trump a fost contrazis chiar de consilierul său pe securitate naţională. Robert O’Brien a  precizat că numărul trupelor americane din Afganistan va fi redus la 2500 de militari, la începutul anului viitor. Acesta a mai spus că mesajul recent transmis de preşedintele american potrivit căruia toţi militarii vor fi acasă de Crăciun a reprezentat, mai degrabă, o dorinţă, nu un plan.

Câți bani cheltuie alte țări pentru războiul din Afganistan

România nu este singura țară care aruncă în luptă bani serioși. Astfel, pentru al șaselea an consecutiv, statele membre NATO și Canada au crescut cheltuielile. Interesant este că o treime dintre țările implicate au atins în 2020 obiectivul alocării a 2% din PIB, inclusiv România.

Sursa foto – hepta.ro

După ce americanii au anunțat un record de 3,87% din PIB destinat armatei, oamenii lui Donald Trump au început să pună presiuni pe celelalte țări. Chiar președintele Trump a solicitat unor state, precum Germania, un efort mai mare în vederea atingerii unui obiectiv al cheltuielilor.

În acest moment sunt câteva țări care depăşesc pragul de 2 la sută impus. Vorbim despre Grecia (2,58%), Regatul Unit (2,43%), România (2,38%) Polonia (2,30%) şi Franţa (2,11%). Germania rămâne în continuare sub acest prag – la 1,57% din PIB, la fel ca vecinii americanilor, Canada (1,45%).

Războiul din Afganistan, adevărat malaxor

Între timp, zeci de mii de oameni şi-au abandonat locuinţele, în sudul Afganistanului, după zile de confruntări armate intense între talibani şi forţe afgane de securitate, în ciuda faptului că la Doha au loc în continuare negocieri de pace.

Insurgenţii au lansat atacuri vizând oraşul Lashkar Gah, în provincia Helmand, unde situaţia este volatilă, ceea ce a determinat Statele Unite să efectueze atacuri aeriene în apărarea forţelor afgane.

Sursa foto – hepta.ro

Confruntările i-au obligat pe locuitori să plece, înghesuiţi pe motociclete, în taxiuri sau autobuze. ”Peste 5.100 de familii sau 30.000 de persoane (…) au fugit din calea luptelor, pentru moment”, a declarat Sayed Mohammad Ramin, directorul Departamentului Refugiaţilor din Helmand.

”Unele familii locuiesc în continuare în stradă, la Lashkar Gah. Nu avem să le dăm corturi”, a continuat acesta, încercând să ofere lumii întregi o imagine cât mai exactă despre situația din Afganistan.

 

ADVERTISEMENT