News

Câţi bani a cheltuit statul cu Institutul Revoluției Române. Organizaţia, condusă de doi inculpați în dosarul evenimentelor din 1989

26.03.2021 | 18:00
Cati bani a cheltuit statul cu Institutul Revolutiei Romane Organizatia condusa de doi inculpati in dosarul evenimentelor din 1989
ADVERTISEMENT

Institutul Revoluției Române din Decembrie,  al cărui președinte este Ion Iliescu, a fost practic reînființat printr-o decizie recentă a Curții Constituționale. În cei 15 ani de existență, IRRD a înghițit minimum un milion de lei pe an, deși activitatea sa a fost puternic contestată.

Desființat prin ordonanță de urgență a guvernului Orban, Institutul a fost salvat în două rânduri de către CCR, în pofida acuzațiilor că ar reprezenta o formă de irosire a banului public și că prezintă o variantă distorsionată privind evenimentele din decembrie 1989.

ADVERTISEMENT

În perioada 2005-2019, Institutul a beneficiat de finanțare de peste 22.000.000 lei, cu o schemă de personal salariat de 27 de persoane. Înainte de a fi desființat, Curtea de Conturi a identificat și unele nereguli legate de cheltuirea fondurilor primite.

Membrii Colegiului, desemnați pe viață de Ion Iliescu

Institutul Revoluției Române a fost înființat prin Legea 556/2004, cu puțină vreme ca Ion Iliescu să-și încheie ultimul mandat  de președinte al României, cel de-al treilea. Pe 14 decembrie 2004, Iliescu a numit cei 25 de membri ai Colegiului Național, printre care erau Claudiu Iordache, Lorin Fortuna, Gelu Voican-Voculescu, Dan Iosif, Petre Roman ș.a. La prima ședință a Colegiului, Iliescu a fost ales ca președinte al IRRD, iar Claudiu Iordache a devenit director general. De menționat că numirea în Colegiu este una pe viață întrucât legea nu prevede un mandat limitat. Institutul a primit și un sediu de la RAAPPS în centrul Capitalei, pe strada C.A. Rosetti, la numărul 33.

ADVERTISEMENT

Pentru primul an de funcționare, 2005, Institutul Revoluției Române din Decembrie a avut un buget de 24,4 miliarde de lei vechi, pentru ca apoi să creacă în 2006 la 25,9 miliarde, iar în 2007 la 26,2 miliarde. Ulterior, bugetul IRRD a cunoscut un  proces de scădere lentă: 2008 – 1,8 milioane, 2009 – 1,5 milioane, 2010 – 1,1 milioane, 2011 – 1,1  milioane, 2012 – 1,1 milioane, 2013 – 950.000 lei, 2014 – 1.086.000 lei. Până la desființarea de la finele anului 2019, IRRD a avut un buget care a trecut ușor de un milion de lei. Sumele au venit din bugetul Senatului, în subordinea căruia funcționează Institutul.

Patimile legate de subiectul Revoluției din 1989 s-au manifestat și în interiorul Institutului. Pe 30 martie 2018, Claudiu Iordache a fost înlăturat din funcția de director general și înlocuit cu Gelu Voican-Voiculescu. Iordache a susținut că a fost înlăturat pentru că „grupul de la București” din IRRD ar fi încercat să blocheze o cercetare temeinică a evenimentelor din 1989 prin minimizarea rolului revoluției de la Timișoara.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu, Iordache reclama că Iliescu a confiscat Institutul, la fel cum a făcut și cu Revoluția din 1989, astfel că IRRD a adoptat  „interpretarea lui Ion Iliescu după care Revoluția Română, la nivel conceptual, a fost o biată revoltă vagabondă a unor “evenimente din decembrie”, căreia de abia prezența lui i-a conferit rangul de Revoluție („Revolta de la Timișoara, Revoluția de la București!”), teorie adoptată apoi de coteria unor renegați și impostori care, după spusele unuia dintre ei, au avut doar meritul de a fi urcat din mers într-un anume tren! În ceea ce-l privește pe Ion Iliescu, cel care a comandat confiscarea Institutului Revoluției Române după ce confiscase Revoluția Română însăși, pot afirma că omul acesta a avut în mână gloria Revoluției și a aruncat-o la gunoi!”.

Nereguli financiare la Institutul Revoluției Române

Odată cu preluarea conducerii executive a Institutului de către Gelu Voican-Voiculescu, au apărut și unele nereguli financiare semnalate într-un raport al Curții de Conturi dat publicității la începutul lui 2019.

ADVERTISEMENT

S-au constatat nereguli referitoare la încadrarea și salarizarea personalului contractual pentru funcțiile de consilier gradul IA, expert gradul I, II, consilier juridic gradul IA, aplicându-se grila de salarizare specifică administrației publice centrale, în condițiile în care IRRD este instituție publică de interes național. De asemenea, a fost înființată și salarizată funcția de secretar general fără bază legală, în condițiile în care în legea de organizare și funcționare a institutului această funcție nu este prevăzută (…) Valoarea abaterii este de 172.000 lei. Tot la capitolul salarizare s-a constatat încadrarea și acordarea eronată a unor drepturi de natură salarială unei persoane având funcția de secretară, precum și acordarea eronată a voucherelor de vacanță pentru două persoane angajate”, se arăta în raport.

Existența IRRD a devenit subiect de dezbatere publică în decembrie 2019 când s-au celebrat 30 de ani de la Revoluție. La o depunere de coroane în Piața Universității, directorul-general Gelu Voican-Voiculescu a fost întâmpinat cu huiduieli de un grup de foști revoluționari, iar unul dintre ei l-a lovit cu o cârjă în cap, astfel că Voiculescu a trebuit să părăsească însângerat zona, sub protecția jandarmilor.  La acel moment, atât Voiculescu, cât și Iliescu erau trimiși în judecată pentru crime împotriva umanității în dosarul Revoluției.

Scandal a provocat și intenția Institutului de a organiza un concert pe 22 decembrie 2019 în Piața Revoluției, intenție care a scandalizat mai multe ONG-uri. Chiar și Ion Iliescu a simțit nevoia să precizeze că nu a fost de acord cu acest proiect.

În urmă cu două luni, când s-a discutat în Colegiul Național această propunere, eu am fost categoric împotriva organizării lui. Cum am fost în imposibilitatea de a participa la toate reuniunile Colegiului, s-a trecut peste opinia mea, și s-a decis organizarea lui”, transmitea fostul președinte.

Scandalul a determinat Guvernul să adopte imediat o ordonanță de urgență prin care Institutul a fost desființat. „Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 s-a dovedit a fi un for ermetic al cărui scop real vizează asigurarea unor poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese personale (…) În fapt, evenimentele organizate de Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 au vizat propagarea în spațiul public a unor interpretări asupra Revoluției Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfășurate de organele de anchetă în “Dosarul Revoluției”,  se arăta în preambulul ordonanței de urgență.

Cum ordonanța de urgență își produce efectele imediat, Institutul nu a primit finanțare în 2020 și nici pentru anul în curs bugetul Senatului nu prevede bani pentru IRRD. Numai că odată ajunsă în Parlament, OUG-ul a fost respins. PNL și USR au sesizat CCR, dar fără succes, iar președintele Iohannis a cerut reexaminarea legii de respingere. La reeximinare, noua majoritate parlamentară a aprobat ordonanța, însă acum senatorii PSD au sesizat Curtea.

Decizia de miercuri prin care desființarea IRRD a fost declarată neconstituțională a fost adoptată în unanimitate, însă deocamdată nu se știu considerentele judecătorilor Curții întrucât motivația nu a fost încă publicată. În textul sesizării, senatorii PSD au invocat considerente procedurale. Dacă CCR a luat decizia pe aceste gen de considerente, desființarea Institutului este încă posibilă însă printr-un alt act normativ. Situația este una delicată întrucât ordonanța de desființare a Institutului și-a produs efectele, dar a fost declarată neconstituțională. Astfel că IRRD ar trebui  practic reînființat, însă Senatul nu are bani să-i finanțeze activitatea.

ADVERTISEMENT