News

Câţi bani a cheltuit statul român pentru combaterea epidemiei! Suma uriaşă a dus la un deficit bugetar de 3,59% din PIB pe primele 5 luni din 2020

26.06.2020 | 13:53
Cati bani a cheltuit statul roman pentru combaterea epidemiei Suma uriasa a dus la un deficit bugetar de 359 din PIB pe primele 5 luni din 2020
Ministrul Finanțelor Florin Cîțu/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Execuția bugetară pe primele 5 luni ale anului arată că deficitul a ajuns la 38,84 miliarde de lei, echivalentul a 3,59% din PIB. Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, jumătate din acest deficit a fost cauzat de facilitățile fiscale și cheltuielile excepționale provocate de către epidemia de COVID-19.

Veniturile au scăzut ca urmare a amânării la plată a unor obligații fiscale (11,7 miliarde de lei), a creșterii cu 2,26 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului trecut a restituirilor de TVA pentru susținerea lichidităților în  sectorul privat, dar şi a bonificațiilor de 250 milioane de lei pentru plata la scadență a impozitului pe profit și pe veniturile microîntreprinderilor.

ADVERTISEMENT

Cheltuielile au fost amplificate de suplimentarea fondurilor pentru investiții cu 3,43 miliarde lei față de perioada ianuarie-mai 2019 și de către plățile generate de combaterea epidemiei, cifrate la 3,83 miliarde de lei.

Câţi bani a cheltuit statul român pentru combaterea epidemiei de coronavirus

Suma cheltuită astfel de statul român se ridică la aproape 800 de milioane de euro!

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 119,59 mld lei în primele cinci luni ale anului 2020, în scădere cu 3,4% față de nivelul din perioada similară a anului trecut.

ADVERTISEMENT

Pe lângă facilitățile fiscale, veniturile au scăzut și din cauza contracției încasărilor cu 12% în luna mai ca urmare a reducerii activității economice în aprilie, lună acoperită integral de starea de urgență.

Fumătorii, UE  și licențele radio au adus mai mulți  bani bugetului

Încasările din impozitul pe venituri și salarii au fost de 9,57 miliarde lei, în creștere ușoară de 4%, iar contribuțiile de asigurări au înregistrat 44,65 mld lei în primele cinci luni ale anului 2020 cu o scădere de 2,1% față de aceeași  perioadă a anului 2019.

ADVERTISEMENT

Dinamica încasărilor din contribuții sociale a fost afectată de (i) modificarea bazei de calcul a CAS și CASS datorată de salariații cu contract individual de muncă cu timp parțial și de prorogarea termenului de plată a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice de la 15 martie 2020 la data de 30 iunie 2020, (ii) scutirea de la plata a contribuției asiguratorii în muncă si (iii) prorogarea termenului de plată a obligațiilor fiscale declarate de către contribuabili”, a precizat Ministerul Finanțelor Publice.

Impozitul pe profit s-a redus cu 12,5%, ajungând la 6,9 miliarde de lei, evoluție generată de amânarea achitării obligațiilor fiscale de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit, precum și de bonificațiile de 5% pentru marii contribuabili, respectiv 10% pentru contribuabilii mici și mijlocii, acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit.

ADVERTISEMENT

O scădere consistentă, de 18,9%, au înregistrat veniturile din TVA, care au însumat 20,11 miliarde de lei, tot ca urmare a facilităților acordate contribuabililor și restrângerii activității eeconomice generate de epidemie.

Veniturile din accize au rămas aproape aceleași, cu 11,67 miliarde, dar s-a schimbat structura acestor venituri. Accizele pe produsele energetice au scăzut cu 15,4% față de ianuarie-mai 2019, dar scăderea a fost compensată pe spinarea fumătorilor întrucât acciza la țigări  s-a mărit cu 4,2%, iar încasările au crescut cu 18,6%.

Cea mai spectaculoasă creștere a veniturilor s-a înregistrat la taxele pe utilizarea bunurilor, cu 137,2%. Cele 2,16 miliarde obținute astfel provin îndeosebi din taxele prelungirea unor licențe pentru frecvențe radio.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 7,58 mld lei în primele cinci luni ale anului 2020, în creștere cu 24,8% față de perioada similară a anului trecut”, precizează MFP.

Epidemia a golit trezoreria statului

Cheltuielile statului au fost de 158,43 mld lei, cu 14,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, creștere provocată în primul rând de finanțarea cheltuielilor de gestionare a situației epidemiologice cauzate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și a măsurilor cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de măsurile adoptate pentru limitarea infectării în rândul populației.

Astfel, până la finele lunii mai s-au plătit 2.288,8 mil lei pentru indemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, 440,1 mil lei pentru indemnizații acordate pentru alți profesioniștii, precum și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 9,0 mil lei pentru indemnizații acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ”, arată experții de la Ministerul Finanțelor.

Au crescut, cu 5,2%, cheltuielile de personal, până la 43,99 miliarde de lei, din cauza majorărilor salariale pentru bugetari care au avut loc de la 1 ianuarie 2020, precum și a plăților pentru stimulentul de risc. Ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 4,1%.

La capitolul bunuri și servicii, cheltuielile au ajuns la 21,1 miliarde lei, în creștere cu 16,2%, în special din cauza plăților suplimentare pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi și alte produse necesare diagnosticării și tratării pacienților infectați cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 56,83 mld lei în creștere cu 21,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2019, cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei, a îndemnizației sociale pentru pensionari garantată cu 10%, majorarea alocațiilor de stat pentru copii începând cu 1 mai 2019, precum și indexarea acestora cu rata inflației din anul 2019, începând cu 1 ianuarie 2020”, se arată în documentul citat.

Acestora s-au adăugat plățile pentru șomajul tehnic, ce au depășit 2,7 miliarde de lei. Sectorul agricol a fost principalul beneficiar al subvențiilor acordate de statul român, subvenții care pentru perioada menționată au ajuns la 3,55 miliarde de lei. O altă cheltuială importantă, anume titlurile de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, s-au ridicat la circa 2,5 miliarde.

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 8,84 mld. lei, în creștere cu 27,9% mai mari comparativ cu anul precedent.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 13,0 mld. lei, înregistrându-se cel mai înalt nivel al cheltuielilor pentru investiții pe primele 5 luni din ultimii 10 ani. Acestea sunt cu 35,8% mai mult decât aceeași perioadă a anului precedent. În cadrul bugetului general consolidat, majorările apar la bugetul de stat și la bugetele locale atât din fonduri naționale, cât și aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile”, transmite MFP.

Documentul complet privind execuția bugetară îl puteți citi AICI.

ADVERTISEMENT