News

Câți bani a făcut Claudiu Manda din agricultură, în 2021. Soțul Liei Olguța Vasilescu are terenuri în arendă la Ișalnița

Europarlamentarul Claudiu Manda, soțul Liei Olguța Vasilescu, are o afacere pe cât de discretă pe atât de profitabilă. Fostul senator s-a apucat, de câțiva ani, de agricultură.
18.06.2022 | 14:00
Cati bani a facut Claudiu Manda din agricultura in 2021 Sotul Liei Olguta Vasilescu are terenuri in arenda la Isalnita
Europarlamentarul Claudiu Manda, soțul primarului Lia Olguța Vasilescu, câștigă bani din agricultură / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta, Facebook
ADVERTISEMENT

Claudiu Manda, soțul primarului din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, locuiește la Bruxelles, acolo și-a cumpărat și un apartament, pentru a fi aproape de actualul loc de muncă, Parlamentul European. Deși își petrece mai puțin timp în România, fostul președinte al comisiei parlamentare SRI începe să facă bani frumoși dintr-un business mai puțin cunoscut.

Ce nu apare în declarația de avere a Liei Olguța Vasilescu

Lia Olguța Vasilescu a declarat, în ultima declarație de avere, că soțul ei deține părți sociale la o singură societate comercială, Imoband Oltenia SRL (în afară de un număr de 994 de acțiuni pe care Claudiu Manda le-a cumpărat la Petrom SA).

ADVERTISEMENT

Totuși, Claudiu Manda mai are un business, ceva mai discret și mai bănos. Este vorba despre Scai Agro Holding SRL, o firmă care se ocupă de cultivarea cerealelor, a plantelor leguminoase și a plantelor care produc semințe oleaginoase.

Manda a intrat în această afacere prin intermediul celeilalte societăți, Imoband Oltenia SRL și deține în acest moment 55% din părțile sociale. El este asociat cu Flori Sergiu Cristian (45%), care este și administratorul firmei.

ADVERTISEMENT

Afacerea agricolă a lui Claudiu Manda, milioane de lei și doar 2 angajați

Scai Agro Holding SRL are 2 angajați și o cifră de afaceri de 4,6 milioane lei, un profit net de 1,28 milioane lei, precum și datorii de 7,43 milioane lei. Firma lui Manda dispune de mai multe terenuri în județul Dolj, pe care le-a luat în arendă.

Fostul senator și-a cumpărat partea în acest business de la un apropiat al său, Alin Paul Dragu, fiul fostului primar din Ișalnița, Ovidiu Flori, care este și nașul lui Manda. Dragu a fost numit director al Companiei Naționale de Apă Oltenia și a candidat în 2020 la primăria Ișalnița, stârnind un mic scandal local prin faptul că reprezintă PNL, deși este apropiat de familia Manda-Vasilescu.

ADVERTISEMENT

Imoband Oltenia, cealaltă firmă a lui Claudiu Manda, a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri nulă și o pierdere netă de 7.300 de lei. Societatea se ocupă cu închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, iar Manda este asociat aici cu Tabacu Florin Cătălin, care are 2% din firmă.

Vila în care locuiește primarul Craiovei e ”pe firmă”

Imoband deține 32% din vila pe care Claudiu Manda și Lia Olguța Vasilescu și-au cumpărat-o în anul 2019. Achiziția imobilului a stârnit mare vâlvă, la vremea respectivă, după ce s-a aflat că acesta avea ”cristale Swarovski și robineți de aur”, conform anunțului postat pe un site imobiliar. Lia Olguța Vasilescu a negat, însă, că vila de 290 mp dispune de așa ceva.

ADVERTISEMENT

”Am cumpărat-o în urmă cu o lună de zile. Demisolul e în litigiu. Eu am cumpărat parterul și mansarda. E un proprietar și alte persoane. Nu cu cristale Swarovski, nu are robineți de aur. În 2015, Primăria Craiova a luat o parte din teritoriul acestei case și apoi, după ce n-am mai fost eu primar, au dat înapoi proprietarilor”, a declarat Lia Olguța Vasilescu despre vila în care locuiește.

Conform declarației de avere a primarului PSD, Claudiu Manda a câștigat, în anul 2020, o indemnizație de aproape 84.000 de euro, ca membru al Parlamentului European. Apartamentul de la Bruxelles a fost cumpărat de Claudiu Manda după un împrumut de 240.000 de euro la bancă, sumă pe care trebuie s-o achite până în anul 2044.

ADVERTISEMENT