News

Câți bani a fost nevoit să scoată un șofer din buzunar după un accident ușor. Avea o poliță RCA de 1.825 de lei

Un șofer a fost nevoit să scoată o sumă semnificativă de bani din buzunar după ce a făcut un accident minor, pentru o poliță RCA de 1.825 de lei.
09.03.2023 | 22:21
Cati bani a fost nevoit sa scoata un sofer din buzunar dupa un accident usor Avea o polita RCA de 1825 de lei
Poliță RCA mai scumpă. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

E clar, RCA-ul e tot mai scump pe zi ce trece, lucru confirmat de șoferii care scot sute de lei în plus din buzunare pentru a-și face asigurarea obligatorie. În măsură în care prețurile cresc piața riscă să devină instabilă și se vorbește chiar de falimentul unor firme de asigurări.

Cât a scos din buzunar un șofer pentru o poliță RCA după un accident minor

Vlad a făcut un accident minor, având o poliță de asigurare de aproape 1.900 de lei. Când a vrut să-și facă o altă asigurare de 12 luni, s-a trezit că are de plătit cu 50% mai mult, nu 15% cu prevedea legea.

ADVERTISEMENT

“Am o poliţă RCA pe 12 luni emisă. Fără decontare directă. Clasă de bonus 7. Şi valoarea poliţei a fost 1.825 de lei. Am făcut o ofertă, o recalculare pentru poliţa RCA. S-a modificat clasa de la bonus 7 la bonus 5 şi am văzut că poliţa a crescut undeva la 2,600 de lei, cea mai bună ofertă”, s-a plâns șoferul pentru Observatornews.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile tarife de referință care confirmă scumpirea semnificativă a polițelor RCA. Specialiștii și-au dat seama că acestea sunt chiar și cu 40% mai mari, în special în cazul șoferilor tineri și fără experiență care se află la volanul unui bolid puternic.

ADVERTISEMENT

Cel mai puțin vor plăti șoferii cu vârsta între 50-60 de ani, care se află într-o categorie de bonus ridicată. Dorel Drulă, președinte UNSICAR, spune că toate aceste costuri sunt influențate de inflație și de faptul că se produc tot mai multe accidente.

”Au fost mai multe accidente şi costul cu reparaţiile a fost mai mare. Pentru că şi acela a fost influenţat de inflaţie”, a transmis Drulă. Totodată, concurența redusă de pe piața asigurărilor auto le permite marilor jucători să stabilească aceste tarife uriașe, chiar dacă șoferii se simt depășiți de situație.

ADVERTISEMENT

”Vreau să atrag atenţia tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piaţa. Să nu impună tarife exagerate la RCA în detrimentul protecţiei consumatorilor”, a transmis Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt ASF.

Momentan există pe piață 7 companii care oferă polițe RCA, însă una din ele ar putea să dispară în curând. Marcel Ciolacu, liderul PSD, anticipa un faliment asemănător City Insurance: ”Este posibil să fie un faliment anunţat. Sunt ferm convins că Guvernul României va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, așa cum menționează Observatornews, liderul pieței, cel mai mare jucător din domeniu, dă asigurări că nu are nicio problemă. De reținut că 30% dintre asigurări sunt în portofoliul acestui asigurator. ”Compania noastră este extrem de solidă financiar. Alte comentarii sunt de prisos”, a transmis reprezentantul companiei, Valentin Jurcuț. Experții transmit că piața nu ar mai suporta un faliment, care ar duce la prețuri și mai mari pentru polițele RCA.

ADVERTISEMENT
Tags: