Real Madrid a cucerit miercuri seară, 14 august, Supercupa Europei, după ce a învins Atalanta, scor 2-0, la Varșovia, prin golurile marcate de Valverde (59) și Mbappe (68). Performanța reușită de ”Los Blancos” a fost premiată de UEFA cu 4,5 milioane de euro, în timp ce în conturile formației italiene au intrat 3,5 milioane de euro.
Sumele nu sunt cine știe ce comparativ cu bonusurile financiare încasate de Real și Atalanta doar pentru câștigarea Champions League, respectiv Europa League: 21,5 milioane de euro vs. 8,6 milioane de euro.
Fotbaliștii Stelei care au cucerit Supercupa Europei pe 24 februarie 1987, la Monte Carlo, după ce au învins-o pe Dinamo Kiev, scor 1-0, prin golul lui Gică Hagi, privesc cu nostalgie și regrete la sumele astronomice care se învârt astăzi în fotbalul mare.
Ștefan Iovan și Adrian Bumbescu, doi dintre artizanii marii echipe Steaua din anii 80, au rememorat pentru FANATIK ce recompense au primit ”roș-albaștrii” pentru câștigarea Supercupei Europei.
”Căpitanul de Sevilla” își amintește: ”Țin minte că după ce ne-am întors de la Monte Carlo cu Supercupa Europei am fiecare jucător a primit câte o mașină Dacia CN. Era ultimul timp de Dacie care apăruse atunci. Avea un bord deosebit, am fost foarte fericit.
Sincer, de bani nu-mi mai amintesc. Din ce am auzit și eu statul a primit niște bani de la UEFA după ce am câștigat Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei”. Dacia CN avea un preț de aproximativ 70.000 – 80.000 de lei.
Oameni care au făcut parte din sferele înalte ale sportului românesc pe vremea lui Ceaușescu au explicat pentru FANATIK că UEFA acorda și pe atunci premii în bani câștigătoarelor de trofee, dar sumele erau incomparabil mai mici decât astăzi. ”Pe atunci toți banii de la UEFA intrau la Consiliul Național de Educație Fizică și Sport”, spun sursele FANATIK.
Adrian Bumbescu l-a completat pe fostul său coleg din apărarea Stelei, Ștefan Iovan: ”Valentin Ceaușescu ne-a premiat cu 1.000 de mărci germane, care erau bani la vremea aceea în România. Marca valora aproape cât dolarul. Aveam noi unde să schimbăm valuta în lei. Nu știu dacă erau bani de la UEFA. Pe noi nu ne-a anunțat nimeni înaintea meciului de vreo primă de victorie.
Noi eram obișnuiți să fim recompensați după meciuri. Spre exemplu, după ce am bătut Spania, cu 3-1, cu echipa națională ne-au dat un video și ăla după câteva luni. Nu erau prime în bani pe atunci. Nici în campionat nu jucam pe prime. Doar cu echipele mai bune ne mai dădeau câte 1.000 de lei și cu Dinamo 2.000 de lei.
În rest aveam salariu de ofițer, 2.400 de lei. Erau buni pe vremea aia. Eu n-am câștigat în 9 ani la Steaua cât ia Chiricheș într-o lună la Becali. Nu se compară banii care erau pe vremea noastră în fotbal cu ce este acum. Rămânem însă cu gloria!”.
Steaua a jucat pentru Supecupa Europei în calitate de câștigătoare a Cupei Campionilor Europei, după ce a învins Barcelona, la lovituri de departajare, în finala disputată pe 7 mai 1986 la Sevilla. Eroul Stelei a fost portarul Helmut Duckadam, care a apărat toate cele patru execuții de la punctul cu var.
Dinamo Kiev câștigase Cupa Cupelor, după ce s-a impus cu 3-0 împotriva lui Atletico Madrid, una dintre cele mai puternice echipe din Europa.
A marcat: Gheorghe Hagi (44)
Stadion: „Louis II“ (Monte Carlo)
Spectatori: 9.000.
Steaua: Stîngaciu – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Bălan, T. Stoica, Boloni, Hagi (Balint, 84) – Lăcătuş (Majearu, 89), Piţurcă. Antrenor: Anghel Iordănescu
Dinamo Kiev: Cianov – Bal, Baltacea, Kuzneţov, Demianenko – Evtuşenko, Iakovenko, Raţ, Zavarov (78 Morozov) – Belanov (51 Mihailicenko), Blohin. Antrenor: Valeri Lobanovski.
Arbitru: Luigi Agnolin (Italia)