Sport

Câți bani a oferit TVR pentru a difuza cursele lui David Popovici de la Mondiale. Detalii de la negocieri

Televiziunea Română nu a transmis Campionatele Mondiale de Natație din Japonia și nici măcar finalele lui David Popovici. Explicațiile postului.
29.07.2023 | 20:35
Cati bani a oferit TVR pentru a difuza cursele lui David Popovici de la Mondiale Detalii de la negocieri
40.000 de euro a oferit TVR pentru drepturile CM de Natație, cu 130.000 de euro mai puțin decât Antena 1. Sursă foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Televiziunea Română a fost acuzată dur că nu transmite Campionatul Mondial de Natație, unde David Popovici era în prim plan. Conducerea postului public a ținut să lămurească acest subiect.

TVR a pierdut licitația pentru Campionatul Mondial de Natație

Televiziunea Română a negociat pentru drepturile de difuzare ale competiției, însă prețul oferit de 40.000 de euro a fost considerat mult prea mic, notează paginademedia.ro.

ADVERTISEMENT

Astfel, Mondialul de Natație a ajuns să fie transmis de Antena 1, care a cumpărat un pachet de mai multe competiții pentru suma de 170.000 de euro.

TVR a ținut să lămurească subiectul printr-un amplu comunicat de presă: Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la motivele pentru care TVR nu transmite Campionatul Mondial (CM) de Nataţie din Japonia, conducerea Departamentului Sport a informat, ieri, membrii Consiliului de Administraţie al TVR despre demersurile întreprinse pentru achiziţia competiţiilor de nataţie şi despre detaliile negocierilor finalizate cu decizia companiei care deţinea drepturile de difuzare de a le vinde unei alte instituţii media”.

ADVERTISEMENT

TVR se apără: „Se impune comunicarea publică a detaliilor negocierilor”

În urma acestei informări, mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie au fost de părere că, având în vedere imaginea negativă creată televiziunii publice ca urmare a acuzaţiilor nefondate ce ne-au fost aduse, se impune comunicarea publică a detaliilor negocierilor.

În anul 2016, European Broadcasting Union (EBU) a încheiat un parteneriat cu Federaţia Internaţională de Nataţie (FINA) pentru patru ani, 2018-2021, parteneriat care a fost prelungit până în anul 2023, ca urmare a pandemiei de COVID. La acel moment, în toamna anului 2016, SRTv nu a cumpărat drepturile pentru competiţiile de nataţie, care ulterior au ajuns într-o zonă de licitaţie publică a EBU.

ADVERTISEMENT

În anul 2022, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a făcut primele demersuri pentru achiziţionarea pachetului ce cuprindea Campionatul Mondial (CM) de Nataţie de la Fukuoka 2023, Campionatul European (CE) de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023 şi Campionatul European (CE) de Nataţie 2024, a participat la licitaţia organizată de EBU, însă a pierdut licitaţia respectivă în favoarea unei companii private”.

Ce cuprindea de fapt oferta

„Televiziunea Română a aflat ulterior că licitaţia a fost câştigată de firma Inception Media, care, în luna aprilie 2023, a înaintat SRTv o ofertă cu drepturi exclusive pentru cele trei competiţii în care David Popovici urmează să participe în 2023 şi 2024.

ADVERTISEMENT

Oferta cuprindea şi drepturi pentru alte întreceri sportive, respectiv canoe, polo, lupte, haltere, tenis de masă şi Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Costul total al pachetului a fost de 173.000 euro + TVA, iar reprezentantul firmei Inception Media a precizat că pachetul este flexibil.

SRTv a comunicat companiei Inception Media că este interesată, în primul rând, de achiziţionarea drepturilor TV pentru competiţiile la care participa David Popovici, respectiv CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 şi CE de Nataţie 2024”.

„TVR nu putea accepta această propunere”

„Inception Media a revenit către SRTv cu o nouă ofertă, aproape identică la nivel de preţ cu prima, respectiv 171.000 euro + TVA, dar din care lipseau competiţiile aflate atunci în curs de desfăşurare, precum şi Campionatul European de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023.

Mesaj Inception Media, 27 aprilie 2023: „(….) Total valoare pachet (……): 171,000 Eur+TVA. Perioadă licenţă, 30 luni, număr nelimitat transmisii (…).  Pachetul este flexibil, în sensul că se poate înlocui un program cu altceva, la alegere”.

Totalul orelor de emisie a competiţiilor ofertate de Inception Media era de 2.300. TVR nu putea accepta această propunere, pentru că numărul de ore depăşea cu mult timpul de transmisie ce putea fi alocat”.

Au vrut să achiziționeze doar finalele lui David Popovici

„Spre deosebire de o televiziune privată, care poate decide să nu transmită în totalitate pachetul cumpărat, SRTV are obligaţia legală de a folosi integral numărul de ore achiziţionate.

În acest context, Comitetul Director al SRTv a numit o comisie care să negocieze cu Inception Media achiziţionarea competiţiilor la care urma să participe David Popovici (CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 şi CE de Nataţie 2024).

Comisia de negociere a fost mandatată să poarte negocierile pentru cele două competiţii până la suma de 39.000 de euro. Acest preţ a fost propus luând ca referinţă sumele plătite în trecut pentru competiţii similare.

În cursul negocierii, reprezentantul Inception Media a transmis că nu este interesat să vândă doar competiţiile solicitate de SRTv, ci şi alte competiţii, la preţul avansat în ultima ofertă, respectiv 171.000 euro + TVA.

Echipa de negociere a informat Comitetul Director al SRTv în legătură cu această propunere, cu menţiunea că valoarea întregului pachet ofertat de Inception Media depăşea cu mult suma pe care erau mandataţi să o negocieze pentru CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 şi CE de Nataţie 2024.

La sfârşitul lunii mai, reprezentantul Inception Media a reiterat, printr-un e-mail, că nu doreşte să vândă separat cele două campionate de nataţie din pachet, de care SRTv era interesată, şi a solicitat înaintarea unei oferte financiare în cel mai scurt timp. Mesaj Inception Media, 29 mai 2023: ‘(….) nu doresc sa vind separat cele doua campionate de înot din pachet…’.

Negocierile au fost apoi sistate

„SRTv a revenit către Inception Media şi i-a comunicat telefonic oferta de 39.000 euro, ofertă considerată prea mică de către Inception Media, moment în care negocierile au încetat.

Televiziunea Română a depus toate eforturile pentru a difuza Campionatul Mondial de Nataţie de la Fukuoka 2023, în virtutea misiunii sale publice. Astfel, TVR a purtat negocierile cu bună credinţă şi cu intenţia de a aduce publicului din ţara noastră acest eveniment atât de aşteptat de români.

Reamintim faptul că, în urmă cu o săptămână, managementul SRTv a dispus demararea unui control legat de derularea tuturor proceselor, negocierilor şi încheierii/neîncheierii contractelor de achiziţii de drepturi sportive, interne şi externe, din perioada 2014 – 2023”.

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Poliția Română, folosită la o escrocherie. Mulți români au fost păcăliți
Poliția Română, folosită la o escrocherie. Mulți români au fost păcăliți
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Moartea neașteptată a unui mare scriitor român. De ce sicriul a fost transportat...
Moartea neașteptată a unui mare scriitor român. De ce sicriul a fost transportat cu sania