News

Câți bani a primit Moderna de la statul american pentru dezvoltarea vaccinului. Istoria controversată a companiei

16.11.2020 | 19:00
Cati bani a primit Moderna de la statul american pentru dezvoltarea vaccinului Istoria controversata a companiei
ADVERTISEMENT

Moderna Inc., fostă Moderna Therapeutics, a primit de la statul american 955 de milioane de dolari doar pentru studiile clinice ale vaccinului său candidat contra COVID-19.

Dacă vaccinul, care ar avea o eficacitate de aproape 95%, potrivit datelor publicate astăzi, va fi lansat pe piață, Moderna va mai primi de la statul american 1,525 miliarde de dolari pentru a furniza 100 de milioane de doze de vaccin.

ADVERTISEMENT

Patentul pentru o parte a tehnologiei utilizată de Moderna pentru vaccinul pe care îl dezvoltă este însă disputat de o altă companie, Arbutus, care a înregistrat deja o primă victorie în instanță.

Povestea Moderna, start-up-ul ajuns principalul candidat în cursa pentru vaccinul anti-COVID

La începutul anului, puțini din afara domeniului biotehnologiei au auzit de compania din Boston cu o abordare nedovedită a fabricării de medicamente. Cei mai mulți din industrie care știau de Moderna Inc. s-au îndoit de perspectivele sale. Investitorii abia aveau interes pentru companie, care încă nu a produs un medicament.

ADVERTISEMENT

Moderna și personalul său se confruntau cu alte presiuni. Timp de nouă ani, directorul executiv Stéphane Bancel a alimentat un mediu de stres ridicat la compania din Cambridge, Massachussets. Avertismentele lui Bancel cu privire la unii subalterni în cadrul întâlnirilor de grup i-au motivat pe unii să se descurce mai bine, iar pe alții să plece.

Scepticismul a înconjurat Moderna de la crearea sa în 2010. Noubar Afeyan, un inginer biochimist, născut în Beirut a dorit să fondeze o companie care să transforme propria mașinărie celulară a unui pacient într-o fabrică personală de medicamente personal.

ADVERTISEMENT

Instrumentul pentru acest efort este o bucată de cod genetic cunoscut sub numele de ARN mesager sau ARNm. În mod normal, acest cod conține instrucțiunile de la ADN-ul unei persoane care le spune celulelor ce trebuie să facă. Moderna și-a propus să sintetizeze ARNm cu instrucțiuni pentru atacarea unei boli sau a unui agent patogen și apoi să-l administreze pacienților.

Afeyan l-a curtat pe Bancel, inginer de formare, care fusese director executiv la gigantul farma Eli Lilly & Co. și apoi a condus compania de diagnosticare bioMerieux. „Am văzut în el un nivel de intensitate, curiozitate și nerăbdare”, își amintește Afeyan, citat de Wall Street Journal.

ADVERTISEMENT

Bancel a privit propunerea cu îndoială: „M-am uitat la știință și am spus: Este imposibil”, își amintește el. El a preluat slujba în 2011, însă, după ce a fost convins că abordarea ar putea funcționa și că Moderna ar putea în cele din urmă să poată dezvolta sute de medicamente.

Startup-ul a început cu doar 2 milioane de dolari, ceea ce i-a făcut lui Bancel dificilă misiunea de a convinge oamenii de știință de top să se alăture companiei în curs de dezvoltare.

În unele nopți, ajungea acasă frustrat de la serviciu. „Acest lucru nu va funcționa niciodată”, își amintește că i-a spus soției sale într-o noapte.

Industria a fost în mare parte de acord. O întrebare cheie a fost dacă domnul Bancel și colegii săi ar putea introduce ARNm, o moleculă instabilă, în celule umane (odată a ajuns acolo, procesul prin care creează proteine de combatere a bolilor era mai puțin dificil). Compania a petrecut câțiva ani rafinând o soluție pentru a utiliza capsule microscopice cunoscute sub numele de nanoparticule lipidice pentru a transporta ARNm.

Cucerirea investitorilor elvețieni

În 2012, un bancher independent din Geneva a organizat la Hotel Métropole un prânz pentru investitori privați cu un antreprenor francez care plecase din Europa pentru a-și înființa compania în Cambridge Massachusetts, cu intenția de a profita de performanțele academice de la Harvard și MIT.

După ce a ocupat funcția de CEO al companiei franceze BioMérieux la vârsta de 34 de ani, Stéphane Bancel s-a alăturat Flagship Ventures, un bine-cunoscut fond de capital de risc din zona Boston, în 2011. Acolo a preluat frâiele Moderna Therapeutics, o companie de biotehnologie care a dobândit o notorietate fără precedent în timpul pandemiei COVID-19. Mai ales după ce Donald Trump a pariat pe Moderna pentru vaccinul contra COVID-19.

Elveția este una dintre țările care a precomandat doze din viitorul vaccin Moderna, aproximativ 4,5 milioane de doze. Moderna este, de asemenea, parteneriat cu multinaționala elvețiană Lonza pentru a produce până la un miliard de doze de vaccin pe an, la locațiile din Portsmouth, New Hampshire și Visp din Valais-ul elvețian, dacă studiile de fază III sunt concludente.

Dar compania din Boston are o relație mai veche cu Elveția prin intermediul investitorilor, în special din Geneva, care au crezut în platforma sa tehnologică de la întâlnirea din 2012 de la Métropole. Ernest Loumaye, fondatorul companiei de biotehnologie Obseva, este unul dintre acești investitori. Își amintește perfect întâlnirea din 2012 la care Stéphane Bancel a prezentat companiei o strângere de fonduri din seria B de 40 de milioane de dolari: “Ne-a spus că în două luni compania va obține primele rezultate ale tehnologiei sale în teste cu un hormon de creștere pe primate. Și că putem aștepta ca aceste rezultate să se concretizeze în angajamentul nostru financiar”, a spus Obseva, citat de Geneva Solutions.

După o demonstrație reușită a tehnologiei ARN-ului mesager (utilizată și în dezvoltarea vaccinului anti-COVID) asupra primatelor, investitorii din  Geneva, precum Ernest Loumaye, intră în fondul de capital de risc – într-un moment în care o acțiune Moderna valora mai puțin de 1 dolar american (față de aproximativ 70 USD în prezent).

Bancherul care a organizat întâlnirea Métropole explică faptul că interesul investitorilor pentru această tehnologie foarte riscantă (niciuna dintre terapiile Moderna nu a fost încă comercializată) este condusă de o bună cunoaștere a biotehnologiei.

Investitorii Moderna vor trebui să aibă răbdare. Ambițios, Bancel va strânge un total de 1,6 miliarde de dolari, capital de risc pentru Moderna în opt runde de finanțare. Mai mult, la fel ca toate companiile de biotehnologie, Moderna va continua să experimenteze suișuri, cum ar fi colaborările sale cu institutele Pasteur și Karolinska, dar și coborâșuri. De exemplu, parteneriate dezamăgitoare cu AstraZeneca și Alexion.

În ciuda acestui fapt, relația cu investitorii a rămas intactă. Potrivit lui Ernest Loumaye: „Stéphane Bancel venea regulat la Geneva să ne informeze și ne primea la Moderna din Boston”. În timpul acestor vizite, investitorii elvețieni află despre modul în care compania își extinde tehnologia pentru a include vaccinuri, începând cu 2014. În prezent are 23 de terapii ARN mesager în curs de dezvoltare, dintre care 13 se află în studii clinice împotriva virușilor precum Zika, Epstein- Barr, gripă, chikungunya, citomegalovirus etc.

În decembrie 2018, investitorii elvețieni din Moderna vor primi primele profituri din pariul lor. Acesta a fost momentul în care Moderna a emis una dintre cele mai mari IPO-uri din domeniul biotehnologiei din lume, strângând 600 milioane USD pentru 8% din acțiunile sale, mărind valoarea companiei la 7,5 miliarde USD. O valoare care a continuat să crească până la aproximativ 30 de miliarde de dolari în prezent. Aceasta a permis Moderna să adere la Nasdaq 100, indicele principalelor stocuri de tehnologie americană. Și să continue aprofundarea relației sale cu Elveția.

Șansa COVID-19

În ultimii ani, compania s-a concentrat pe un vaccin experimental împotriva citomegalovirusului, un virus care poate deteriora organele și poate fi dăunător persoanelor cu sistem imunitar slăbit și bebelușilor ale căror mame au fost infectate în timpul sarcinii. Moderna crede că ar putea genera vânzări anuale de până la 5 miliarde de dolari. De asemenea, compania dezvoltă vaccinuri împotriva Zika și a anumitor virusuri respiratorii.

La începutul anului 2020, Moderna nu se aștepta să aibă un produs pe piață încă doi-patru ani, frustrând unii investitori. Unii au fost dezamăgiți că Moderna a început să se axeze pe descoperirea vaccinului, un domeniu aglomerat și provocator văzut ca având un potențial financiar limitat. La acel moment, unii dintre cei mai mari investitori de pe Wall Street își vânduseră acțiunile.

La începutul lunii ianuarie, Bancel era în vacanță cu familia sa în Franța, când a citit știri despre un misterios virus care se răspândea în China.

Întors la birou, Bancel i-a împins pe colegi să se concentreze asupra noului virus, deși s-a confruntat cu dubiile colegilor, traumatizați de eșecul de a găsi un vaccin pentru virusul Zika după focarul din 2016.

Compania a avut o „oportunitate unică” de a salva vieți, spune Bancel, a cărui mamă se luptă cu cancerul de sânge și este imunocompromisă.

Vaccinul Moderna a fost printre primele testate pe oameni. Progresul relativ rapid și creșterea valorii acțiunilor l-au făcut pe Bancel miliardar, cel puțin pe hârtie. Compania valorează acum aproximativ 30 de miliarde de dolari, mai mult decât mulți producători de medicamente cu medicamente deja pe piață.

Patentul contestat de Arbutus

Moderna a pierdut o acțiune în justiție în care contesta un brevet deținut de o companie biofarmaceutică din Pennsylvania care ar putea avea implicații asupra vaccinului împotriva coronavirusului.

Consiliul de judecată și recurs în domeniul brevetelor al SUA a decis, în iulie, că brevetul Arbutus Biopharma Inc., cu sediul în Warminster, Pennsylvania, contestat de Moderna, este valabil. Brevetul în cauză acoperă tehnologia care poate fi utilizată pentru a livra ARN-ul messenger către celulele pacientului.

Vaccinul candidatul al Moderna, unul dintre cele mai avansate dintre cele peste 100 de vaccinuri experimentale împotriva coronavirusului în curs de dezvoltare, este conceput pentru a utiliza ARN mesager pentru a determina celulele unei persoane să înceapă să fabrice proteine care declanșează un răspuns al sistemului imunitar împotriva unei infecții.

Măsura în care brevetul Arbutus este implicat în vaccinul Moderna Covid-19 candidat este neclar și niciuna dintre companii nu a discutat public problema, scrie Boston Business Journal.

ADVERTISEMENT