News

Câți bani are Bucureștiul! Miliardele care au rupt Coaliția în două

29.04.2021 | 14:02
Cati bani are Bucurestiul Miliardele care au rupt Coalitia in doua
Coaliția se ceartă serios pentru bugetul Bucureștiului. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune câți bani are Bucureștiul, cel mai important oraș al țării. Concret, bugetul Capitalei este format din câteva miliarde bune, lei care au rupt însă Coaliția în două. Relația PNL – USR/Plus a funcționat perfect în București până când a venit momentul împărțirii banilor. 

De aici încolo, situația nu a mai fost deloc una plăcută. Cele două formațiuni politice au început să-și pună piedici serioase și Nicușor Dan încă nu știe pe ce buget se bazează pentru anul în curs.

ADVERTISEMENT

Culmea, edilul susţine că bugetul municipiului Bucureşti este cel stabilit încă de pe 15 martie, unul dezbătut intens. Doar că, nu toată lumea a mai fost de acord cu el. Primarul s-a arătat chiar uluit de reacţia unor consilieri locali.

Câți bani sunt în bugetul Bucureștiului!

În acest moment, conform bugetului prezentat de Nicușor Dan, Bucureștiul s-ar baza pe aproape 9 miliarde și 600 de milioane. Din acești bani încep să se împartă diverse sume către instituții și proiecte. Proiectul de buget al Capitalei poate fi consultat AICI

ADVERTISEMENT

Sunt bani suficienți pentru a rezista unui an dificil, spune primarul. De altfel, Nicușor Dan a transmis încă din timpul campaniei electorale că bugetul trebuie regândit față de felul în care era pus în scenă de Gabriela Firea.

Sursa foto – colaj Fanatik

„De la începutul acestui mandat am făcut eforturi uriaşe să ţinem la linia de plutire Primăria şi instituţiile din subordine care au fost din punct de vedere financiar planificate greşit.

ADVERTISEMENT

Am găsit facturi neplătite de la începutul anului 2019, am reuşit, acum odată cu votarea bugetului putem să trecem la faza următoare, la începerea investiţiei”, a transmis primarul Capitalei.

Cum a fost votat bugetul Capitalei

De altfel, Nicușor Dan a explicat și care au fost paşii în alcătuirea bugetului. Acesta a spus că a fost nevoie de mai multe etape începute chiar din luna ianuarie. Mai întâi consilierii şi cu primarul, viceprimarii au audiat toţi directorii din Primărie şi din instituţiile subordonate.

ADVERTISEMENT

Apoi a fost realizată o propunere de buget care a fost gata pe 15 martie şi transmisă către consilierii din majoritate. “Bugetul de pe 15 martie, cu mici modificări, este bugetul pe care îl avem azi supus votului. De aia sunt uluit, adică noi am avut un buget.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, grupurile de consilieri din majoritate au discutat între ele pe această propunere de buget încă de acum şase săptămâni şi acum venim şi spunem că eu nu am buget. Realmente nu se poate aşa ceva”, a susţinut Nicuşor Dan.

Vă readucem aminte că toți consilierii generali ai USR PLUS au cerut primarului general să retragă de pe ordinea de zi proiectul de buget. Aceștia au transmis că bugetul nu a fost corect fundamentat şi nici discutat.

Cum a căzut proiectul bugetului în Capitală

În cele din urmă, proiectul bugetului Capitalei a fost respins în şedinţa Consiliului General. De remarcat că au fost înregistrate nu mai puțin de  17 voturi ”pentru”, 22 ”împotrivă” şi 14 abţineri.

A fost momentul în care Nicuşor Dan a transmis că este complet nemulţumit de faptul că riscă să întârzie începerea investiţiilor şi plata datoriilor. Acesta a adăugat că bugetul pe care l-a propus a fost dezbătut timp de şase săptămâni cu partenerii din PNL, PMP şi USR PLUS, iar în condiţiile în care USR PLUS a decis să nu mai susţină bugetul, aşteaptă ca Alianţa să vină cu propria variantă de buget.

Sursa foto – colaj Fanatik

„Având în vedere această situaţie, aştept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiţii deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susţinem împreună şi dorinţele bucureştenilor şi, în acelaşi timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată”, a adăugat Nicușor Dan.

Replici dure din partea social democraților

Atât au așteptat social-democraţii. Reprezentanții PSD au transmis că din cauza certurilor dintre PNL şi USR PLUS pe funcţii şi pe bani, aceștia nu reuşesc să adopte bugetele pentru oraşele Bucureşti, Iaşi şi Bacău, fapt pentru care peste 2,5 milioane de români sunt afectaţi de scandalul între cele două partide aflate la guvernare.

Ceid in PSD spun că „asta se întâmplă pentru că USR pune orgoliul lui Vlad Voiculescu, iar PNL şmenurile lui Alexe şi Chirica înaintea interesului cetăţenilor”.

Sursa foto – colaj Fanatik

Rezultatul este că marea alianţă a Dreptei se dovedeşte o coaliţie a penalilor cu incompetenţii care condamnă marile oraşe ale ţării la subdezvoltare!”, conchid social democrații.

Gabriela Firea a comentat și ea respingerea bugetului Capitalei, după ce consilierii USR PLUS au refuzat să îl voteze. „Cu amărăciune spun, nu cu aroganță, nu pot să mă bucur, nu pot să fiu cinică, să mă bucur că, acum dau și ei cu capul de pragul de sus”, a spus senaotarea PSD.

Vlad Voiculescu, pionul cheie de pe tabla bugetului

Interesant este că bugetul pare să se învârtă, culmea, în jurul numelui lui Vlad Voiculescu. Fostul secretar general al PMP Ioana Constantin a explicat că ce a făcut USR PLUS la votarea bugetului Capitalei se numeşte şantaj. ”Dacă primarul Nicuşor Dan ar fi oferit control pe zona de sănătate viceprimarului PLUS, bugetul trecea”, a adăugat aceasta .

”Ce a făcut USR-PLUS la votarea bugetului Capitalei se numeşte şantaj. Cum e, domnule Vlad Voiculescu? Iar vă luptaţi cu mafia din sănătate? Dacă primarul Nicuşor Dan ar fi oferit control pe zona de sănătate viceprimarului PLUS, bugetul trecea, consilierii USR-PLUS ar fi votat bugetul cu mare avânt.

Sursa foto – colaj Fanatik

Concret, vorbim despre spitalele din Capitala Ţării şi despre conducerile acestora. E simplu, vorbim despre managerii spitalelor. Pentru că amicul lui Vlad Voiculescu, viceprimarul PLUS, nu a primit atribuţiile, dreptul de semnătură de la primar, consilierii USR-PLUS s-au opus bugetului.

E o răfuială jenantă a lui Vlad Voiculescu cu Nicuşor Dan, pornită din momentul în care Nicuşor nu l-a acceptat viceprimar pe dl. Goe Voiculescu. La acel moment, tot control pe zona de sănătate dorea Voiculescu”, a scris pe Facebook, Ioana Constantin.

ADVERTISEMENT
Tags: