News

Câți bani au ajuns să încaseze foștii magistrați din pensiile speciale. Suma imensă pe care o câștigă comparativ cu pensionarii obișnuiți

Pensiile speciale obținute de foștii magistrați sunt de 11 ori mai mari decât cele ale pensionarilor de rând și de 4 ori mai mari decât ale foștilor diplomați.
24.06.2024 | 07:17
Cati bani au ajuns sa incaseze fostii magistrati din pensiile speciale Suma imensa pe care o castiga comparativ cu pensionarii obisnuiti
Câți bani au ajuns să încaseze foștii magistrați din pensiile speciale. Suma imensă pe care o câștigă comparativ cu pensionarii obișnuiți
ADVERTISEMENT

Conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) în iunie, cele mai mari pensii din țara noastră rămân cele ale foștilor magistrați, mai exact 5.656, dintre care 3.055 nu au contribuit defel la sistemul public de pensii. Vorbim aici de o pensie medie încasată lunar de 24.879 de lei.

Câți bani au ajuns să încaseze foștii magistrați din pensiile speciale

Dintre aceștia 6.814 s-ar cuveni în baza propriilor contribuții la bugetul de pensii, iar 21.831 de lei sunt plătiți din bugetul de stat, adică din contribuțiile, taxele și impozitele plătite de restul românilor. În raport cu pensiile de rând (2.292 de lei), pe care le primesc în medie 4,6 milioane de români, pensiile magistraților sunt de 10,85 de ori mai mari. În raport cu pensiile foștilor diplomați (medie de 6.672 de lei), pensiile sunt de 3,73 de lei.

ADVERTISEMENT

Statistic, conform datelor CNPP, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu în iunie 2024 a fost de 11.588 de persoane, o creștere cu 47 comparativ cu luna anterioară, cei mai mulți la număr (5.656) fiind beneficiari ai Legii 303/2022 privind statutul procurorilor și judecătorilor din țara noastră, conform Adevărul.

Mai mult, 794 de persoane sunt beneficiari ai Legii 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrului Corpului diplomatic și consular al României. Pensia medie în acest caz este de 6.672 de lei, dintre care 3.142 lei suportați de la bugetul de stat. 874 de persoane cu statutul funcționarului public parlamentar au o pensie de 5.726 de lei, dintre care 3.240 de la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, în România există 1.377 de pensionari care au statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, cu pensii de 12.917 lei, dintre care 8.307 lei suportați de la bugetul se stat. Pensionarii de la Curtea de Conturi sunt 666, cu o pensie medie de 9.875 de lei, dintre care 3.139 suportați de la bugetul de stat.

Politicienii din România nu vor să renunțe la pensiile speciale

De asemenea. conform Legii 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 2.221 de pensionari, pensia medie fiind de 6.339 de lei, din care 3.479 de lei suportaţi din bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

Pensiile speciale sunt un subiect intens dezbătut în societatea românească. Fiind de notorietate faptul că populația de rând este împotriva acestor pensii, politicienii au mimat de-a lungul timpului interesul de a renunța la aceste pensii, de a le ”desființa”. În realitate s-a dovedit că politicienii nu au dorit niciodată acest lucru cu adevărat, astfel că pensiile speciale rămân în picioare, pentru un număr restrâns de norocoși, în special din justiție, sector în care foarte puțini români mai au încredere.

Premierul Marcel Ciolacu anunța că o astfel de schimbare nu poate fi făcută peste două luni și a promis că nu vor mai exista pensii speciale, însă nu în viitorul apropiat. ”Legiferează pentru viitor. Din acest moment, ați văzut și în justiție și peste tot, au intervenit scăderi ai acestor pensionari. Vor veni reorganizări la toate instituțiile.

ADVERTISEMENT

Eu mă mir că nu au venit până acum fiindcă au doar până la sfârșitul anului timp să vină cu ele, să trecem cu ele prin Parlament. S-a discutat cu Comisia în detaliu pentru fiecare categorie. Ce vă pot spune? Copilul meu, cu certitudine, și copilul lui nu va mai fi obligat să plătească pensii fără contribuție”, a explicat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Stațiunea invadată de alge și meduze. Plajele pe care turiştii au ajuns să le...
Stațiunea invadată de alge și meduze. Plajele pe care turiştii au ajuns să le evite
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se...
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a...
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a dat în judecată